Kontajnerový dom je v poslednej dobe označovaný a prezentovaný ako alternatíva v bývaní, dostupný rodinný dom, ba skoro ako posledná záchrana v splnení si sna o vlastnom a cenovo dostupnom bývaní v rodinnom dome. Je to ale naozaj tak? Je kontajnerový dom výrazne lacnejší a lepší ako iné domy? 

V nasledujúcom článku sa pokúsim v krátkosti vysvetliť, kedy sa nad takýmto systémom oplatí uvažovať a kedy nie. 

Kontajnerový dom alebo rodinný dom z lodných kontajnerov je v poslednej dobe veľmi populárny. 

V poslednej dobe zaplavujú internet články o kontajnerových domoch. Krásne nafotené, ale s minimom vysvetlujúceho textu. Väčšina týchto domov je napríklad zo Strednej Ameriky.

V spomínaných článkoch sa často spomína, že kým v zahraničí je to bežný spôsob výstavby, „k nám to ešte nedorazilo“. Nebral by som to tak, že Slováci sú malo informovaní, nejdú s trendom, ale skôr by som povedal, že postaviť dobre dom z lodných kontajnerov, tak aby vyhovoval naších klimatickým podmienkám, nie je také jednoduché.   

Príklady zo Strednej Ameriky

Ako som už spomenul, mnohé pekné príklady kontajnerových domov sú napríklad z Guatemaly. Z Európy sú najčastejšie zastúpené napríklad krajiny Beneluxu, Veľká Británia, atď. U nás, je takýto dom značne komplikovanejší ako v Strednej Amerike, alebo v iných južnejších oblastiach. Dôvodom je veľký výkyv teplôt medzi letom a zimou, požadovaný tepelný odpor pre jednotlivé obvodové konštrukcie a s tým spojené opláštenie kontajnerov tepelnou izoláciou. Tieto kroky v južnejších oblastiach sú minimálne alebo až vynechané, a preto je tam takýto dom aj cenovo zaujímavý.

Kontajner treba zatepliť. Mnohí sa rozhodnú izolovať z vnútra, aby zachovali industriálny charakter kontajnera. Nevýhodou je, že si uberáte z vnútorného priestoru, ktorého nie je nazvyš a druhá vec je stavebná fyzika, rosný bod, atď. Určite by som takýto dom izoloval zo strany exteriéru. 

Rodinný dom v Kyselici, v okrese Dunajská Streda. Spracovali sme všetky stupne projektovej dokumentácie – od architektonickej štúdie až po realizačný projekt.

Takýto dom si nepostaví každý. Treba na to nadšenca, fanúšika netradičného bývania.

Domy z lodných kontajnerov sú pre architekta výzvou. Môže vzniknúť zaujímavá modulárna architektúra.

Architektúra z recyklovaných lodných kontajnerov je jedným typom kontajnerovej výstavby. Kontajnery môžu byť tiež vyrobené na mieru, alebo vyskladané zo segmentov.

Rodinný dom v Kyselici

V prípade rodinného domu v Kyselici sme spracovali všetky stupne projektovej dokumentácie. Dom bol pôvodne navrhovaný ako rekreačný dom, chata.

Rodinný dom v Kyselici je svojím tvarom náročnejší a vo finále jeho predbežné nacenenie je lacnejšie ako pri klasickom murovanom rodinnom dome, ale nie tak výrazne ako sme očakávali. Dôvodom je hlavne to, že sa jedná o dvojpodlažný dom a aj jeho tvar. Vystužovanie nosnej konštrukcie tu bolo výrazné.

Momentálne čakáme na stavebné povolenie a veríme, že tento rok ho už postavíme. Dom sa mal stavať, už na jeseň v roku 2015, no pre pracovnú vyťaženosť investora, sa jeho realizácia odložila.
 
Ak sa rozhodnete pre tento spôsob stavby svojho rodinného domu, treba nájsť vhodný pozemok. Mal by byť v prvom rade prístupný pre žeriav a nákladné auto, ktoré naň kontajner privezie.

Navrhnutý dom v Kyselici je dvojpodlažný s náročnejším tvarom a architektúrou, čo cenu domu predražilo. Tá sa navýšila aj kvôli výraznému vystužovaniu lodných kontajnerov. Ak by išlo o jednopodlažne domy, ktoré sa nemusia až tak staticky vystužovať, ich cena by mohla podľa môjho odhadu začínať  už od 30 000 € (v závislosti od veľkosti a tvaru).
 
Na Slovensku vidím potenciál budovania skôr jednopodlažných kontajnerových domov. Kontajnerové domy majú niekoľko plusov ale aj mínusov, ktoré nadšenec akceptuje. Zaujímavé je, že vedia byť mobilné, ak sa s tým počítalo už pri návrhu, dajú sa rýchlo postaviť, atď.

Odporúčam izolovať kontajner zvonka. Výhodou je, že si neuberáte z úžitkovej plochy, viete priznať v interiéri niektoré plechové steny,  a najmä je to lepšie kvôli výslednej stavebnej fyzike domu. Nevýhodou môže byť, že dom stratí  kontajnerový vzhľad zvonku. To ale vieme vtipným riešením tiež vyriešiť…

Kontajnerový rodinný dom „Z“, pôdorys 1.NP. Prvé podlažie je vytvorené z dvoch dvanásť metrových lodných kontajnerov. Druhé podlažie je vytvorené tiež z dvoch dvanásť metrových kontajnerov uložených s vyposunutím.

Výhody kontajnerových domov

  • Mobilita domu, musí sa s ňou počítať už pri návrhu a projekte
  • Rýchlosť výstavby
  • Ekologické hľadisko , využitie opotrebovaných kontajnerov
  • Industriálny dizajn interiéru, (prípadne exterieru)
  • Alternatívne bývanie
  • Modulárnosť
  • Cena (pri dodržaní určitých pravidiel)
  • Zaujimavé využitie pre rekreáciu, komerciu atď.

Nevýhody kontajnerových domov

  • Pozemok musí byť prístupný pre nákladné auto, žeriav a manipuláciu s kontajnermi
  • Šírka kontajneru je cca 2,5 metra. Je potrebné spájanie viacerých kontajnerov
  • Poschodové sú kvôli výraznému vystužovaniu porovnateľné s napr. murovanými
  • Potrebné tepelné izolovanie kontajnerov, požadovaný tepelný odpor
  • Potrebné statické dovystužovanie kontajnerov
  • Pre mnohých rozpor zo zdravým bývaním – „oceľová klietka“
  • Častokrát náročnosť realizácie
  • Skôr rekreácia ako trvalé bývanie

Rozmery kontajnerov

  • cca  12 x 2,5 metra
  • cca  9 x 2,5 metra
  • cca  6 x 2,5 metra
Pôdorys 2.NP – vyposunutím horného podlažia vznikla pekná terasa a krytý vstup do domu s prestrešeným stojiskom pre auto.

Alternatívne a cenovo dostupné bývanie môže ponúknuť aj menšia drevostavba, ktorá v sebe ale skrýva všetko potrebné.

Posunom horného podlažia vznikla priestranná terasa a krytý vstup do domu, pod ktorý sa navyše zmestí aj auto. Viac o podobných projektoch nájdete v našom portfóliu.

S výhodami, alebo nevýhodami je to podľa mňa pol na pol. Takýto dom si naozaj nepostaví každý. Chce to jednoducho nadšenca, fanúšika kontajnerov, ktorý sa s prípadnými nevýhodami stotožní, alebo ich ponúkané výhody výrazne prebijú. A to je už na každom z nás. Ako sa vraví, „sto ľudí, sto chutí.“ 

K téme kontajnerových domov sme poskytli viacero rozhovorov. Prečítajte si napríklad rozhovor do HN Bývanie a SME ekonomika.

text: Marek Pavlech 

 

autori domu: Ing.arch. Marek Pavlech, Ing.arch. Michal Paulišin

spolupráca: Ing. Peter Bodnár

statika: Ing. Július Boček

návrh a projekt: 2015