Každá doba ma svoje trendy. Dnešné trendy sú v mnohom aj veľmi pozitívne.

Zdravo

Módne je starať sa o svoje zdravie, nakupovať v BIO – potravinách, používať ekologické produkty, jazdiť do práce na bicykli, prípadne si isť večer zabehať. Čo tak túto filozofiu zohľadniť aj v našich domácnostiach? V interiéry trávime 85 % nášho času, z toho väčšinu v domácnosti. Budujeme a vyberáme si svoje nehnuteľnosti, zariaďujeme ich a staráme sa o ne. Toto je ideálny stav, kedy si môžeme upraviť svoje domácnosti na zdravé miesto, kam sa radi vraciame načerpať silu a energiu.

Na tvorbu zdravej architektúry sa zameriavajú rôzny odborníci, správne dimenzovanie a priestorov napríklad upravuje aj Slovenská technická norma. Známe je čínske feng shuei alebo indická geomantia. Ako však môžeme ovplyvniť náš prostredie my? Jedným z kľúčových aspektov je správny výber materiálov. V súčasnosti na trhu je veľké množstvo produktov, a tak vybrať si nie je vôbec ľahké.

Drevo

Celodenný pobyt na vzduch sme vymenili za prácu za počítačom. Človek je však stále súčasťou prírody. Používanie prírodných materiálov má pozitívny účinok na naše zdravie. Asi najvyhľadávanejší materiál v interiéroch je drevo. Aké výhody a nevýhody má nábytok z dreva, prípadne aké sú alternatívy výberu, v prípade že je pre nás drevený nábytok cenovo nedostupný?

Jednou zo zásadných vlastností dreva je jeho trvácnosť a dlhovekosť. Za generácie používania sme sa s ním naučili narábať a maximálne využiť jeho vlastnosti. Prácu s drevom sme si naplno vychutnali v projekte interiéru zrubovej chaty na Táloch.

Jednou zo zásadných vlastností dreva je jeho trvácnosť a dlhovekosť. Kvalitný masívny nábytok vydrží veľa rokov a následne ho môžeme renovovať – zbrúsiť, moriť alebo prelakovať. Keďže je drevo prírodný organický materiál je nutné sa oň starať. Jeho údržba nie je nijak zložitá, drevený nábytok býva totiž lakovaný, alebo napustený rôznymi olejmi, voskami, ktoré bránia odieraniu a chránia ho proti vode. Zároveň je nábytok chránený pred rôznymi škodcami ako napríklad červotoč. Nábytok potom stačí utierať suchou prachovkou. Čistiť ho vodou alebo rôznymi chemickými prípravkami je naopak nežiaduce, môže sa tak poškodiť vrstva ochranného laku.

Aké drevo?

Dôležitý je takisto výber vhodného druhu dreva. V literatúre sa často dočítame že pre našinca je zdravšie jablko, ako exotické ovocie. Taktiež do našich príbytkov by sme si mali vyberať materiály z lokálnych zdrojov, nielen z ekonomického a logistického hľadiska. Exotické drevo z tropických lesov má skvelé vlastnosti pre použitie v tamojšom vlhkom prostredí. Náš organizmus je ale zvyknutý na domáce materiály. Navyše za generácie používania sme sa s ním naučili narábať a maximálne využiť jeho vlastnosti.

Napríklad smrekovec reguluje mikroklímu a vlhkosť prostredia. Všeobecne mäkké drevo má skvelé akustické vlastnosti a drevo bez povrchovej úpravy má navyše silné antibakteriálne účinky. Pokusne bolo dokázané, že pri aplikácii baktérii na rôzne povrchy, ako je sklo , plast a rôzne druhy dreva, najkratšie prežili baktérie aplikované na doske dubu bez povrchovej úpravy.

Dôležitý je výber vhodného druhu dreva. Do  našich príbytkov by sme si mali vyberať materiály z lokálnych zdrojov.

Lacnejšie alternatívy

Ako alternatívu dreva používame pri výrobe nábytku rôzne typy drevotrieskových dosiek. Najčastejšie používané sú MDF – drevovlaknité dosky , ktoré sa vhodné na výrobu napríklad profilovaných dvierok alebo LDT – laminátové drevotrieskové dosky. Podobných druhov dosiek je na trhu však veľa. Výrobky z mletého drevného materiálu majú homogénnu skladbu a hustotu. Preto vykazujú dobré mechanické vlastnosti. Dosky z takéhoto materiálu, na rozdiel od masívnych dosiek, sa pri výrobe nábytku vplyvom času nesušia a teda nepodliehajú krúteniu. Ich veľkou výhodou je teda ich rovnosť. Výsledný nábytok má vysokú pevnosť, odolnosť proti oderu, poškriabaniu, nárazu a chemikáliám. 

Menšia cena, ale aj menej pozitívnych účinkov (ak vôbec).

Ako alternatívu dreva používame pri výrobe nábytku rôzne typy drevotrieskových dosiek.

Nenasiakavé

Ak si do kuchyne vyberieme pracovnú dosku z drevotrieskového materiálu isto oceníme jej nenasiakavosť a ľahkú údržbu. Na prvý pohľad má nábytok z dravotriesky ideálne vlastnosti. V skutočnosti spojivom drevených častíc v doskách je lepidlo na báze formaldehydu. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) označuje tento bezfarebný plyn za možný karcinogén. Môže však spôsobiť aj chronické poruchy dýchacích ciest, bolesti hlavy alebo zhoršenie alergii. Tento plyn je súčasťou emisii v doprave, kozmetických výrobkov alebo umelých zložkách v textíliách nášho oblečenia. V interiéri sa nachádza najmä vo farbách a lepidlách a lakoch. Z nábytku sa nebezpečný formaldehyd uvoľňuje desiatky rokov, pričom najvyšší obsah sa uvoľní na začiatku, z nového nábytku. Základná európska smernica predpisuje maximálny obsah formaldehydu pod 8 mg na 100 g drevotriesky. Zaujímajme sa o túto veličinu u výrobcov našich nábytkov. 

Ak si do kuchyne vyberieme pracovnú dosku z drevotrieskového materiálu isto oceníme jej nenasiakavosť a ľahkú údržbu. V Čachticiach si pochvaľujú 🙂 .

Recyklácia

Drevotrieska ako následný odpad sa náročnejšie likviduje. Starý drevotrieskový nábytok určite nepáľte doma v krbe ale ani na záhrade. Ak sa chceme pred nebezpečným formaldehydom chrániť nemali by sme na sebe šetriť a dopriať si radšej kvalitný nábytok. Pri kúpe nábytku by sme sa mali zaujímať aj o jeho zloženie a emisnú triedu. Často a dostatočne vetrajme. Nezdržiavajme sa v čerstvo namaľovaných priestoroch a radšej počkajme kým sa pach z izby vyvetrá. Priestory neprekurujme a zamedzme príliš vysokej vlhkosti interiéru, tá môže v domácnosti spôsobovať taktiež plesne. Ideálne je zakúpiť si do domácnosti čističku vzduchu aj s filtrom zachytávajúcim formaldehyd. Známou prirodzenou čističkou vzduchu sú rastliny. Umiestnime preto do interiéru viac rastlín. Koncentráciu formaldehydu pomáhajú znížiť napríklad rastliny ako azalka, fikus či rôzne paprade.

Všetko čo nás obklopuje ovplyvňuje naše zdravie, prenáša sa do našich telesných funkcii a myslenia. Vyhraďme si preto dostatočný čas a starostlivo zvážme čím a ako zariadime naše domovy, urobíme tak veľa pre naše zdravie.

 

text: Zuzana Patrášová

interiéry: pavlech architekti

foto: Nora a Jakub