Už dlhšie sa chystám na túto tému napísať pár riadkov. V článku použijem jeden konkrétny príklad, ktorý v rámci Slovenska, v rámci toho čo som za pár rokov mohol vidieť, nie je určite najhorší. Je dosť zlý, ale nie najhorší. Určite by ho s veľkým náskokom predbehli paneláky z Podunajských Biskupíc, či Petržalky. Vybral som si tento príklad preto, lebo sa na ňom dá krásne ukázať – prečo nie takto!

Tento súbor panelových domov sa nachádza na Lipovej ulici v mestečku Stará Turá. Pochádzam z tohto mesta, takže to mám dobre napozerané a verím, že sa rodáci nenahnevajú, že som použil práve Lipovú ulicu 🙂 .

Súbor štyroch najvyšších panelových domov v meste Stará Turá (na fotografií sú tri zo štyroch). Určite nemožno povedať, že ide o vydarenú realizáciu novej fasády domu. 

Panelové bytové domy

Panelové bytové domu sú u nás, na Slovensku, početne zastúpené. Stále tvoria gro bytového fondu. Často sa u nás spájajú s bývalým režimom. Je to logické, lebo panelová výstavba u nás prebiehala hlavne v šesťdesiatych až devädesiatych rokoch. Panelové domy však vznikali po celej Európe. Početne zastúpené sú v Paríži, či Marseille. Tiež v Nemecku, Švédsku, či Holandsku. Pravdou je, že v týchto krajinách od tejto výstavby upustili v sedemdesiatych rokoch, kým u nás až v devädesiatych rokoch. 

Vráťme sa ale k téme a tou je zateplenie týchto domov a hlavne ich nová fasáda. Problémom panelových bytových domov bolo aj to, že mnohé systémy navrhované napríklad pre oblasť Odesy, sa stavali aj u nás. Konštrukcia teda nevyhovovala. Niektoré systémy panelových domov boli na tom lepšie, niektoré horšie. Zmenou režimu, noriem, cien, atď prišlo logicky k zateplovaniu týchto domov. 

Pohľad na súbor štyroch panelových domov z Námestia SNP v Starej Turej. „Nový“ dom vyslovene narúša celok.

Tektonická fasáda

Panelové domy mali pred zateplením jasne tektonickú fasádu. To znamená, že ich konštrukcia bola dobre čitateľná. Mohli sme vidieť spájanie panelov. Často boli tieto plochy spojov, tak je tomu aj v prípade Lipovej ulice, odlíšené farebne od šedého brizolitu. Toto členenie, táto tektonika, sa zateplením stratí. Potom nastáva stres a panika na bytových schôdzach – dom bude fádny. Pár nadšencov, možno spolu s realizátorom zateplenia vymyslia „zaujímavú hru farieb“.

Násilné delenie plôch

Jedno čo charakterizuje tieto nevydarené fasády je násilné delenie plochy fasády na menšie plochy, pásy, štvorce, kruhy, ba dokonca tieňohry (farebne naznačená ilúzia vykonzolovanej časti, ktorá vrhá tieň – najčastejšie použitá na bočných stranách bez okien.). Nazývajú to oživenie.

Aj členenie fasády má určité pravidlá. Treba toto „oživovanie fasád“ brať vážne, nie sebecky, lebo vstupujeme do verejného priestoru. Píšem – nie sebecky. Často sa stretávam s názorom: „…ale mne sa to takto páči, tak to tak bude…“

Spomenul som že aj návrh fasády má svoje pravidlá. Ak nemáte rozpočet nazvyš, aby ste volali architekta, nevenujete sa tomu, máte obavy či to zvládnete (platí to aj pre rodinné domy, o tom nabudúce), určite pomôže ak sa budete riadiť týmito zakladnými radami. Určite to dopadne lepšie ako v prípade tejto zateplenej bytovky.

A) Výber farieb.

Nemožno to robiť tak, že pánovi zo šiesteho poschodia sa páči žltá, pani zo sedmičky fialová, domovníkovi oranžová a najstaršej obyvateľke, aby sme jej spravili radosť povolíme zelenú…

B) „Menej je viac“.

Možno si poviete, že otrepaná fráza, ale ono to platí.

C) Zachovať súbor

Ak je bytovka súčasťou súboru, ak sú stavané ako „tri sestry“, musíme to zohladniť aj v návrhu. (Vrchol je keď každá sekcia – vchod v rámci bytového domu, ktorý má napríklad 8 vchodov má vlastnú farebnosť.)

D) Zachovať plochy

Plochy nechať plochami, vybrať si neutrálnu svetlejšiu farbu a doplniť ju výraznejšími farebnými akcentami. Akcentami, alebo farebnými plochami môžu byť trčiace balkóny, alebo naopak vsunuté lodžie.

E) Jednotné okná

Ak je súčasťou rekonštrukcie aj výmena okien, rámy okien vedia pekne oživiť fasádu. Musia byť, ale jednotné.

F) Zábradlie

Zábradlie balkónov a lodžií. Tymito prvkami, prípadne plochami, ak máme plné zábradlie – panel, vieme tiež „oživiť“ dominantnú farbu fasády. 

Niekedy postupujeme – tón v tóne, niekedy na kontrast, ale vždy to musí určitým spôsobom ladiť…

Členenie fasády, jej tektonika, na nezateplenom bytovom dome a za ním dom po zateplení s „papagájovou fasádou“

O tom, že sa dá spraviť aj dobrá rekonštrukcia paneláku nás presvedčili napríklad architekti z ateliéru GutGut. Môžete namietať, že to bola komplexná rekonštrukcia a „totálna“ zmena domu. Áno, to bola, ale to je už iná téma a ďalšia káva :). Treba napísať, že princípy z tejto rekonštrukcie sa dajú uplatniť aj pri obyčajnom zateplení. Stačí sa riadiť napríklad bodmi, ktoré som spomenul a nerobiť zo sídlisk lentilkovo.

Prečítajte si tiež o návrhu fasády v centre Starej Turej