Bývalá budova Drogérie

Budova bývalej „Drogérie“, ako ju všetci na Starej Turej poznajú, je už dlhšie rozdelená na viaceré predajne. V priestore bývalej drogérie je dnes predajňa zameraná na zdravý životný štýl.

Pred dvomi rokmi sme navrhovali fasádu budovy v centre Starej Turej. Prvá predstava klienta bola farebne odlíšiť jednotlivé prevádzky. Nakoľko ich je veľa, myslím, že päť, výsledok by nebol dobrý. Bol by podobný paneláku, o ktorom som už písal. Investor si ale nechal počas procesu poradiť a nakoniec s použitím bielej, šedej a zachovaním hnedých soklov a stĺpov vyzerá budova naozaj dobre. Chcelo by to, podľa nás, niečo spraviť s logami a názvami predajní, ale chápeme finančné hladisko a fakt, že tesne pred realizáciou fasády boli tieto názvy a tabule menené. Sú teda pôvodné.

Naším zámerom bolo vrátiť budove jej funkcionalistický výraz. Táto budova bola pravdepodobne postavená niekedy v päťdesiatych rokoch. Funkcionalistická budova v centre Starej Turej je ešte jedna, tretia napravo, bývalá budova banky. O jej farbe by sa tiež dalo napísať.

Budova pred návrhom. Samotná farebnosť (svetlá žltá s hnedou a okrovou) nie je najhoršia, ale tie delenia a šikminy sú zbytočné a výsledku naozaj nepridávajú.

Neskôr sme boli oslovení aj na návrh kaviarne. Kaviareň sme nakoniec nenavrhovali a nerealizovali. Klientovi som vtedy odporúčal nerealizovať kaviareň v bočnom priestore, tak ako uvažovali a ako ju aj zrealizovali, ale v centrálnom priestore po bývalej drogérií, tam kde je teraz predajňa zameraná na zdravý životný štýl – Dobrodejka.

Tento priestor by bol podľa mňa lepší a efektívnejší, viac vystihujúci kaviarenský život. Priestor je na nároží, v centre, neďaleko námestia. Má veľké okenné plochy a zvýraznený vstup dvomi stĺpmi. Kaviareň by bola dobre viditeľna a prístupná. Na tzv. francúzsky spôsob by mohlo byť vonkajšie sedenie pozdĺž fasády v oboch smeroch, na oboch uliciach. Sedenie v okne, dobré nasvetlenie, zaujímavý inšpiratívny dizajn…

Tým vôbec nechcem povedať, že terajšia kaviareň je zlá. To vôbec nie, ale podla mňa by v centrálnom priestore lepšie vyznela a obchodu by to neuškodilo. Poloha je dôležitá.

Náš návrh fasády. S klientom bola dobrá spolupráca a výsledok stojí podľa nás za to. Niekedy naozaj „menej je viac“.

Farbičky

Stretávame sa často s názorom, bolo to čiastočne aj pri tomto projekte, že farebné domčeky vychádzajú z ľudovej architektúry. Niečo podobné možno vidieť na susedných domoch napravo. Ono to nie je pravda. Územie Slovenska bolo prirodzene rozdelené na oblasti kde dominoval určitý typ domu odvodený od hlavného stavebného materiálu.

Boli tu oblasti dreveníc, murovaných domov z nepálenej a pálenej tehly, kombinovaného muriva s kameňom atď. Murované, omietané domy boli prevažne biele (maximálne svetlúčko farebné) s použitím farebných akcentov, napríklad modrej, na zvýraznenie okien, s použitím ornamentu, atď.

Domy naozaj nebývali „kikirikí“ farebné a každý iný. Fialový vedľa tmavozeleného. To prišlo až v posledných dvadsiatich rokoch. Každí sa potrebuje silou-mocou odlíšiť a nepozerá na celok. Výzor naších miest a dedín stráca na kvalite. Nie je to teda problém len zateplovania panelových domov. (A nie je to len problém fasády a farby. Tvar, hmota a umiestnenie majú tiež výrazne čo povedať.) Obraz vidieka teda tiež výrazne ovplyvnili vzorkovníky omietok a takmer nulová regulácia. 

Marek Pavlech

 

návrh: Ing.arch. Marek Pavlech, Bc. Laura Dräxler

spolupráca: Ing.arch. Michal Paulišin

návrh: 2016   realizácia: 2016