Posledne sme písali o stavebných materiáloch, ktoré sa vyrábajú z odpadu. Teraz pár riadkov k prírodným materiálom, ktoré sú overené časom, sú zdravšie a sú obnoviteľné, teda ekologické.

Už od nepamäti ľudia využívali prírodné tradičné stavebné materiály. Postupom času sa ľudia od nich odklonili, ale znečistené životné prostredie, choroby či alergie mnohých presvedčili, aby sa opäť začali vracať k osvedčeným prírodným materiálom. 

Tradičné, prírodné a hlavne obnoviteľné materiály. Tehly z nepálenej a pálenej hliny sa v staviteľstve používajú už od nepamäti – od konca doby kamennej. Ilustračné foto: http://www.bambubuild.com/ 

OVČIA VLNA

Na začiatku celého procesu výroby sa ovčia vlna vyčistí a zbaví tukov. Ďalej je potrebné vlnu ošetriť, aby nadobudla odolnosť voči hmyzu a týmto je pripravená k výrobe tepelnej izolácie. Tá sa spracúva buď vo forme rohoží alebo mäkkých izolačných dosiek.
Používa ako tepelná izolácia striech, stien, stropov, podláh a fasád novostavieb prevažne drevostavieb, rekonštruovnaých alebo modernizovaných stavieb. Je stabilizátorom vlhkosti prostredia a takisto sa aplikuje ako materiál, ktorý pohlcuje chemické látky ovzdušia.

Nebojte sa, tento baran nie je „prešlachtený mutant“, ale štandardné vlnové plemeno ovce. Baran sa zatúlal v austrálskom buši a celých päť rokov ho nikto nestrihal. Ostrihaná vlna vážila 42 kilogramov. Foto, zdroj: https://svet.sme.sk/c/7989888/v-australii-ostrihali-strateneho-barana-vlna-vazila-42-kilogramov.html

Trvalá pružnosť a tvarová stálosť sú charakteristickými vlastnosťami ovčej vlny. Za jej pomoci je možné v objekte vytvoriť príjemný chlad v lete a zdravé teplo v zime. Ovčia vlna je ako automatická čistička vzduchu v interiéri, ktorá pohlcuje pachy, výpary a škodlivé látky uvoľňujúce sa z kobercov a drevotrieskových materiálov. 

Izolačné dosky z konope. Ilustračné foto: http://www.profitape.sk/

KONOPE

Konope sa najskôr spracuje na konopnú slamu a z ich vláken sa následne vyrábajú izolačné rohožky alebo tzv. latačné vlny, s ktorými možno uzatvoriť štrbiny.
Jej využitie je rôznorodé. Je možné ju aplikovať v rámci striech, stien, fasád a priečok v interiéri. Takisto môže byť súčasťou stopov, podláh ako izolácia proti kročajovému hluku.
Konopná izolácia disponuje veľmi dobrými vlastnosťami, hlavne proti prenosu zvuku, chladu a teplu. Taktiež je odolná voči vlhkosti. Za jej pomoci je možné vytvoriť príjemnú izbovú teplotu v miestnostiach. Pôsobí priaznivo na životné prostredie a je ekologicky hodnotná.

SLAMA

Slama patrí medzi ďalšiu prírodnú surovinu, ktorá sa využíva v stavebníctve. Obilná slama sa lisuje pri vysokej teplote a tlaku bez použitia spojív. Je opláštená recyklovateľnou lepenkou. Týmto procesom vznikajú ekopanely.
Sú určené k montáži podhľadov, samonosných priečok a k oplášteniu všetkých typov drevostavieb. Ich ďalšie možné využitie je v podlahách alebo ako nadkrokvová izolácia.
Medzi výhody ekopanelov patrí rýchla a ľahká montáž, mechanická odolnosť, vysoká akumulácia tepla a veľmi dobrá tepelno-izolačná vlastnosť. Ďalej sú ohňovzdorné a ich difúzna otvorenosť priaznivo ovplyvňuje mikroklímu objektu.

Slama má široké využitie v architektúre a v stavebníctve. Jednou z možností je aj výroba nosných panelov. Ilustračné foto: https://www.writtlehayandstraw.com/

TRSTINA

Prírodný materiál trstina sa spracúva do stavebných materiálov dosiek alebo rohoží.
Možno ju využiť ako nosič omietky, strešnú krytinu alebo ako tepelnoizolačné dosky z exteriérovej či interiérovej strany budovy.
Trstina má vysoký obsah kyseliny kremičitej, čo znižuje riziko jej zhorenia. Je výrazne tvrdšia ako slama a nepodlieha biologickému rozkladu.

Trstina sa v minulosti používala hlavne ako nosič omietky – tzv. palach. Ide o trstinovú rohož, ktorá sa upevnila hlavne na drevené stropy s dreveným záklopom a následne sa omietla maltou. Druhým hlavným využitím bolo (a je aj dnes) využitie trstiny ako strešnej krytiny. Ilustračné foto: https://predajprenajom.sk/data/art/Staviame/eko_zateplovanie/obr2.jpg

KOROK

Korkové dosky sa vyrábajú pri zvýšenej teplote v kombinácii s vysokým tlakom bez použitia spojív.
Používajú sa na zateplenie fasád, základov, striech, podláh, stien, priečok a stropov.
Medzi výhody korkovej izolácie patrí dlhá životnosť, rozmerová stálosť, odolnosť proti extrémnym poveternostným vplyvom. Tvorí zároveň tepelnú aj zvukovú izoláciu. Je paropriepustná a odolná voči baktériám a chemickým vplyvom.

Olúpaná kôra z duba korkového. Ilustračné foto: http://stavebnyraj.sk/images/korok-hit-medzi-materialmi/kura-korku.jpg

HLINA

Hlina sa ako stavebný materiál používa vo forme nepálených tehál, prípadne ako omietka. Z hliny sa vyrába, po vypálení, aj pálená tehla, tvarovky, kvádre.

Nepálené tehly. Ilustračné foto: https://www.organica.name/images/forms/p2/f7/gallery12/IMG_6848.JPG

Slúži ako nosná konštrukcia alebo estetický prvok. Kombinuje sa so slamou a drevom.
Je odolná voči ohňu, absorbuje nadbytočnú vlhkosť, pohlcuje škodlivé látky, hluk a dokonca aj mikrovlnné telefónne signály. Nevýhodou tohto stavebného materiálu je, že tieto stavby sú nevhodné do povodňových oblastí.

DREVO

Najčastejšie používanými produktami z dreva sú drevovláknité dosky a OSB dosky.
OSB dosky možno použiť v interiéri aj exteriéri či už ako nosné dosky alebo ako parozábrana z interiérovej strany. Drevovláknité dosky plnia funkciu obalového plášťa celej stavby. Masívne drevo je tradičné a estetické riešenie.
Drevo sa vyznačuje veľmi dobrou tepelno-izolačnou vlastnosťou a príjemným vzhľadom. Je charakterizované vysokou mechanickou pevnosťou. 

Drevo v architektúre. Ilustračné foto: https://www.arch20.com/

Myslím si, že v súčasnosti je na trhu pomerne široký výber stavebných materiálov a produktov, pomocou ktorých možno realizovať ekologickú stavbu. Je len teda na každom ako sa rozhodne. Či dá prednosť prírodným materiálom, ktoré zvýšia kvalitu bývania a budú prospievať jeho zdraviu alebo nie.