Voda pokrýva až 71 % zemského povrchu, no pitná voda tvorí z toho mizivé 1,2%. V dôsledku globálneho otepľovania sa zdroje pitnej vody znižujú. Treba teda brať na vedomie, že voda nie je nevyčerpateľný zdroj, a podľa toho k nej aj tak pristupovať – nebrať ju ako samozrejmosť.

1-voda
Ilustračné foto, zdroj: http://hydrosomelabs.com/

  • Ako zaobchádzať s vodou v domácnosti aby sme ňou neplýtvali?
  • na umývanie riadu využívať umývačku alebo umývať riad v dreze s uzatvoreným odtokom
  • prebytočnú vodu používať na zaliatie kvetov
  • preferovať sprchovanie pred kúpaním
  • použitie úsporných sprchových hlavíc a pákových batérií
  • pri čistení zubov, holení a umývaní rúk zatvárať kohútik
  • v rodinnom dome zabezpečiť zberné zariadenie na dažďovú vodu
3-pitna-voda
Ilustračné foto, zdroj: http://conservationvoters.org/

Vodu však míňame bez toho aby sme o tom čo i len tušili. Nejedná sa len o umývanie riadov, pranie bielizne či sprchovanie kde sa voda bežne používa. Mnohí ani len netušia že tisícky litrov vody sa spotrebuje pri výrobe jedného bavlneného trička či páre džínsov a na kilogram čokolády dokonca desaťticíce litrov vody. Takisto pri výrobe piva sa spotrebuje obrovské množstvo vody, preto sa pivovary snažia riešiť tento problém využívaním recyklovanej vody.

DAŽĎOVÁ VODA

V dnešnej dobe existuje systém zberných kadí a samostatných potrubí, ktoré zachytávajú dažďovú vodu na streche alebo trávniku. Následne sa voda filtruje, akumuluje a potom sa využije podľa potreby. Zachytávaním dažďovej vody pomôžete sebe aj životnému prostrediu. Je vhodná na pravidelné pranie, splachovanie, polievanie záhrady, do jazierok, fontán či vonkajších bazénov.

4-strecha
Je veľmi dôležité, aby sme sa naučili hospodáriť s dažďovou vodou. Ilustračné foto, zdroj: https://sk.pinterest.com/pin/376191375094516754/?lp=true

VEGETAČNÉ STRECHY

Zelené – vegetačné strechy nielenže robia pestrejšími zastavené mestá ba dokonca sú nápomocné pri využití vody z prívalových dažďov. Znižujú objem kanalizovanej zrážkovej vody čím sa eliminujú náklady na odvádzanie vody – nie sú potrebné cisterny na zachytávanie dažďovej vody. Ďalej vďaka prirodzenej biofiltrácii zachytáva strecha toxické látky, ktoré obsahuje voda a tým prispieva k zvýšeniu kvality vody. Rozlišujeme dva typy vegetačných striech v závislosti na hrúbke vrstvy pôdy, ktorá je potrebná pre pestovanie rastlín a zložitosti starostlivosti o ne:

  • intenzívne strechy – náročnejšie rastliny, väčšia hrúbka substrátu
  • extenzívne strechy – nenáročná zeleň, menšia hrúbka substrátu
5-zelena-strecha
Vegetačné strechy zadržia dažďovú vodu a tým napomáhajú aj udržiavať vodu na danom území. Ilustračné foto, zdroj: http://www.organicroofs.co.uk/roof-edging-components/

Na to, aby sme dokázali uchrániť pitnú vodu na Zemi treba, aby zmenil prístup k hospodáreniu s vodou každý z nás. Skutočnosť totižto hovorí o tom, že pitná voda, bude o niekoľko rokov drahocennou celosvetovou surovinou.

Prečítajte si tiež druhú časť o vode – Vážime si vodu? II.časť a Ako zadržať vodu v krajine.