Priestranný päť izbový byt prešiel úpravou a zefektívnením dispozície. Podrobne sa riešil dizajn hlavného obytného priestoru: obývačky a kuchyne s jedálňou. Vhodne zvolenými zásahmi a drobnými stavebnými úpravami sa zlepšili proporcie miestností, sprehľadnila sa dispozícia bytu a eliminovali sa nevyužiteľné chodbové priestory.

001-einpark-interier-pavlech-architekti
Vizualizácia pavlech architekti

Dispozícia

Dispozícia spálne sa upravila zmenou polohy kúpeľne a pridaním šatníka. Premiestnením priečky oddeľujúcej spálňu a kúpeľňu rodičov sa optimalizoval tvar miestnosti. Z pozdĺžnej úzkej kúpeľne sa spravila štvorcová a zároveň sa uvoľnilo miesto pre oddelený šatník. Kúpeľňa sa dostala na fasádu, teda má vlastné okno, prirodzené osvetlenie aj vetranie.
Posunutím polohy dverí na kúpeľni detí sme zväčšili plochu detskej izby. Na zmenu polohy dverí boli nutné iba malé dispozičné úpravy kúpeľne.
Uzavretím druhého prechodu do kuchyne sa zväčšil hlavný obytný priestor a kuchynská linka získala celistvé lineárne radenie.

002-einpark-interier-pavlech-architekti
Vizualizácia pavlech architekti

Kuchyňa

Zväčša sa stretávame s tým, že klienti preferujú svetlé prevedenie kuchynskej linky. Ak je kuchyňa dostatočne veľká a nehrozí optické zmenšenie priestoru, netreba sa báť ani tmavšieho dekoru. V tomto návrhu sme zvolili čierny polo-lesk v kombinácii s dubom. Riešenie pôsobí moderne a elegantne zároveň. Kuchyňu dopĺňa ostrovček s barovými stoličkami a závesným líniovým svietidlom. Parketová podlaha je navrhnutá v svetlejšom dube s uložením v rybom vzore.

003-einpark-interier-pavlech-architekti
Vizualizácia pavlech architekti

Obývačka

Obývačková stena s TV aj kuchyňa sú navrhnuté ako nábytky na mieru. Na stene za TV je použitý obklad z dubových lamiel. Knižnica je umiestnená v priestore niky vedľa jadra.

004-einpark-interier-pavlech-architekti
Vizualizácia pavlech architekti

V priestoroch, kde  sa vyskytujú drobné uskočenia steny kvôli polohe jadra či zvodu dažďovej vody je veľmi vhodné navrhnúť celistvé nábytkové zostavy na mieru. Pôvodná nedokonalosť v pôdoryse izby môže poskytovať prídavný úložný priestor, ktorý esteticky nenarúša vzhľad miestnosti.

005-einpark-interier-pavlech-architekti
Vizualizácia pavlech architekti

006-einpark-interier-pavlech-architekti
Vizualizácia pavlech architekti

Čalúnený nábytok miestnosti sa pohybuje v odtieňoch sivej farby. Medený konferenčný stolík dodáva interiéru štipku farebnosti.

einpark-podprys-A4-150-2
navrhovaný stav, pavlech architekti

Jedáleň

Priestor pri jedálenskom stole je ideálny pre umiestnenie obrazu pokračujúceho v rastri okien. Hlavné osvetlenie miestnosti je veľmi decentné, riešené prisadenými kruhovými svietidlami. Celkový výraz interiéru je elegantný a svieži  zároveň.

 

návrh: Mária Rakúsová, Marek Pavlech _ 2018

spolupráca: Zuzana Patrášová, Katarína Pavlíková, Daniela Uková