Turanci odpustia

Často si v blogoch pomáham s príkladmi zo Starej Turej. Urobím tak aj teraz. Neznamená to, že práve v tomto meste treba niečo intenzívnejšie riešiť – oproti iným mestám. Znamená to len to, že v Starej Turej s rodinou často trávim víkendy a pri kočíkovaní, s kľudnou hlavou, si všimnem rôzne veci. 

detskeihrisko-staratura-blog-pavlecharchitekti-01
Detské ihrisko na Hurbanovej ulici v Starej Turej, zdroj: súkromné foto

Ihrisko na Hurbanovej ulici

Tentokrát to bolo novovybudované detské ihrisko. Voči ihrisku nemám žiadne pripomienky. Deti ho majú radi. Problém je niekde inde a všimla si ho aj moja mama. „Pekné, ale nie sú tu žiadne stromy. V lete sa tu nebude dať vydržať.“

Je to výstižné. Na viacerých miestach po Slovensku som si všimol, že sa budujú detské ihriská bez zelene, bez vyšších stromov. 

park-ostredky-5
Detské ihrisko na Hurbanovej ulici v Starej Turej, zdroj: súkromné foto

Akokeby boli ihriská určené len pre jarné a jesenné (pri miernych zimách aj zimné) mesiace. V lete na týchto ihriskách nie je ani noha. Prvý odvážlivci sa objavia o ôsmej večer. A pritom stačí tak málo!

park-ostredky-5
Ilustračné foto, zdroj: http://test.spotseek.eu/sk/park-ostredky

Ihrisko v parku Ostredky v Ružinove

Ako dvojnásobný otec to mám odpozorované aj na našom ihrisku, v parku Ostredky v Ružinove, v Bratislave. Park je plný zelene, vyšších krásnych stromov, ale ihrisko bolo zrealizované bez nich. V lete sú tam teploty doslova ako na púšti.

Prvé deti tam s rodičmi zavítajú tak okolo ôsmej až pol deviatej večer. Pritom konceptu by to vôbec neuškodilo, ba práve naopak, stromy by mu len pomohli. Tieň, vlhkosť, menej prachu, lepší vzduch.

park-ostredky-6
Ilustračné foto, zdroj: http://test.spotseek.eu/sk/park-ostredky

park-ostredky-8
Ilustračné foto, zdroj: http://test.spotseek.eu/sk/park-ostredky

Stačí len zdravý sedliacky rozum. V dnešnej dobe to platí dvojnásobne. A nielen s teplotami 😉 .

Letá byvajú naozaj horúce. Stromy patria nielen na detské ihriská, stromy patria do mesta.

 

56980698_412501282866823_5500093419420123136_n
Názorný a dobre známy príklad poukazujúci na teploty v meste so stromami a bez nich. Ilustračné foto, zdroj: https://www.facebook.com/jneodpadovo/photos/a.221072685343018/412501279533490/?type=3&theater

Aby sa nám prostredie neprehrievalo, je potrebné sa starať a dopĺňať stromy v mestách a hlavne v naších lesoch. 

Ihrisku na Starej Turej držím palce. Nech dobre slúži a robí radosť. Koncept je dobrý, treba tam len doplniť stromy a tieň.

Je jesenný čas, teda ideálne obdobie na výsadbu stromov. Nie však „hala-bala“, ale s rozumom 😉

 

V najbližšej dobe budeme na Starej Turej realizovať dopravné detské ihrisko. Návrh je za nami, čaká nás projekt a realizácia. V tomto prípade je ihrisko z väčšej časti zatienené bytovým domom.