Bývať a nezadĺžiť sa

Bývať v rodinnom dome a nezadĺžiť sa na celý život. Taká býva častá požiadavka niektorých našich klientov.

Tak tomu bolo aj v prípade rodinného domu v obci Vaďovce, neďaleko Starej Turej, v okrese Nové Mesto nad Váhom.

Tento typ projektov máme radi. Aj keď to nevyzerá, návrh takýchto low-cost domov býva častoktrát náročnejší ako pri väčších domoch. Treba jednoducho prepočítavať každý centimeter štvorcový. Pri návrhu sa treba uskromniť, pracovať s jednoduchou hmotou, s jednoduchými tvarmi, konštrukciou, materiálmi a stále sa držať sumy. Ak chcete väčší dom a trváte na zachovaní vytýčenej sumy, musíte jednoducho priložiť ruky k dielu a prispieť svojpomocou. Inak to nejde. Matematika je tu neúprosná.

001-rodinny-dom-vadovce-vizualizacia-pavlech-architekti
Variantné riešenie, rodinný dom v kombinácií s garážou. Rodinný dom a garáž majú podobnú hmotu a rovnakú strechu. Vizualizácia pavlech architekti

001B-rodinny-dom-vadovce-vizualizacia-pavlech-architekti
Pôvodne sme dom navrhli s drevenou terasou a drevenými oknami. Podľa nás je to dobrá kombinácia. Klient si nakoniec vyžiadal terasu z betónovej dlažby a drevené okná v antracitovej farbe. Vizualizácia pavlech architekti

019-rodinny-dom-vadovce-vizualizacia-pavlech-architekti
Situácia. Osadenie domu na pozemku. V štúdii rodinného domu navrhujeme aj okolie. Najradšej  navrhujeme rodinné domy komplexne – teda architektúru spolu s interiérom a exteriérom. Vtedy sa najviac prejaví návrh domu na mieru. 

013-rodinny-dom-vadovce-vizualizacia-pavlech-architekti
Finálny variant. Parkovacie státie pre dve autá. Vizualizácia pavlech architekti.

Štúdia domu

Rodinný dom bude stáť na pozemku s výrazne pozdĺžnym tvarom orientovaným v smere západ – východ. Terén pozemku o ploche cca 840 m2 mierne stúpa od ulice smerom na východ. Okolitá zástavba ovplyvnila umiestnenie domu na pozemku. Prístrešok pre autá je osadený v západnej časti pozemku – tvorí pokračovanie uličnej čiary už existujúcej zástavby. Samotná stavba rodinného domu je umiestnená na severnej hranici pozemku ďalej za prístreškom kvôli susediacemu domu s oknami orientovanými na riešený pozemok.

Hmota

Rodinný dom sme navrhli ako jednoduchý dvojpodlažný kubus s pultovou strechou. Celkový architektonický výraz dopĺňa krytá terasa. Obkolesuje rodinný dom z troch strán – západnej, južnej a východnej. Slúži ako prekrytie hlavného vstupu a vedľajších vstupov. Takisto poskytuje priestor na oddych a posedenie pri káve.

Dom a okolie

Pozemok je prístupný cez bráničku pre peších a zalamovacou bránou sprístupnený pre autá. V murovanej časti plota sa nachádzajú všetky merače. Chodník vedúci k hlavnému vstupu do domu je zo severnej strany obkolesený výsadbou letničiek, levandule a byliniek. V náväznosti na terasu ďalej možno na pozemku nájsť zónu hier pre deti, ovocný sad či kosený trávnik. Úžitková záhrada, ovocné kry s letničkami a záhradný domček sa nachádzajú v zadnej časti pozemku.

Funkčné členenie

Funkčné členenie samotného objektu zodpovedá jednotlivým podlažiam. Na prvom nadzemnom podlaží sa nachádza vstupný priestor, z ktorého sa dá prejsť buď do menšej kúpeľne so sprchovým kútom alebo do otvorenej dennej časti domu. Denná časť zahŕňa priestrannú kuchyňu, jedáleň, obývaciu izbu s krbom a dva východy na krytú terasu. Ďalej sa tu nachádza schodisko pod ktorým je umiestnená komora. Schodiskom sa dostanete na druhé nadzemné podlažie, kde sa nachádza nočná časť. Pozostáva z kúpeľne, chodby s úložným priestorom, priestrannej spálne a dvoch detských izieb. Spálňa poskytuje rodičom rozsiahly výhľad do záhrady a okolitých lesov.

020-1np-rodinny-dom-vadovce-pavlech-architekt
Pôdorys 1.NP – Vstup, denná časť domu, terasa, schodisko, kúpeľňa a sklad, komora pod schodiskom. Návrh pavlech architekti 

021-2np-rodinny-dom-vadovce-pavlech-architekt
Pôdorys 2.NP – Spálňa so šatníkom, dve detské izby, kúpeľna, schodisko, chodba s úložným priestorom (pračka, susička, skrine). Návrh pavlech architekti

010-rodinny-dom-vadovce-vizualizacia-pavlech-architekti
Finálne riešenie. Investor si želal antracitové okná a gánok s terasou z betónovej dlažby. My by sme uprednostnili v oboch prípadoch drevo, ale aj toto riešenie je dobré. Vizualizácia pavlech architekti

011-rodinny-dom-vadovce-vizualizacia-pavlech-architekti
Pohľad zo záhrady. Obývačka a prechod na krytú terasu. Gánok plynule prechádza do terasy. Vizualizácia pavlech architekti.

022-rez-rodinny-dom-vadovce-pavlech-architekt
Pozdĺžny rez domom. Jednou z požiadaviek investorov bol materiál – chceli murovaný dom z tehál. Podobný koncept sa dá navrhnúť a zrealizovať napríklad aj ako drevostavba. Návrh pavlech architekti

012-rodinny-dom-vadovce-vizualizacia-pavlech-architekti
Vstup do domu. V tomto prípade sme mohli dom osadiť na hranicu pozemku. Vizualizácia pavlech architekti

023-rez-rodinny-dom-vadovce-pavlech-architekt
Priečny rez domom s pohľadom na kryté stojisko pre dve autá. Stropná konštrukcia je navrhnútá skladaná z drevených trámov, ktoré sú v dennej časti priznané. Drevené nosné stropné trámy a medzi nimi SDK kapotáž namaľovaná na bielo. Návrh pavlech architekti

014-rodinny-dom-vadovce-vizualizacia-pavlech-architekti
Pohľad z ulice. Drevený lamelový plot v kombinácií s plnými betónovými časťami. Vizuálizácia pavlech architekti

024-pohlady-rodinny-dom-vadovce-pavlech-architekt
025-rodinny-dom-vadovce-pavlech-architekt
Pohľady, návrh pavlech architekti.

015-rodinny-dom-vadovce-vizualizacia-pavlech-architekti
Dom je v tomto prípade osadený na hranici pozemku. V čase spracovania štúdie to majiteľ susedného pozemku a aj zástupcovia obce odsúhlasili. 

016-rodinny-dom-vadovce-vizualizacia-pavlech-architekti
Použiť vegetačnú strechu aspoň nad gánkom a terasou už nie je taký problém, myslím hlavne finančný. Ide o extenzívnu vegetačnú strechu. Jej skladba sa už zjednodušila a zvládnete ju aj svojpomocne.

017-rodinny-dom-vadovce-vizualizacia-pavlech-architekti
018-rodinny-dom-vadovce-vizualizacia-pavlech-architekti
Zelené strechy sa naozaj oplatia. Dobre vyzerajú, zadržiavajú vodu, chladia,… .Vizualizácie pavlech architekti

Rozpočet

Tento rodinný dom bol navrhnutý tak, aby sa rozpočet zmestil do sedemdesiat tisíc eur. To sa týka prvej etapy, ktorou je samotný dom. Druhá etapa je krytá terasa a gánok. Treťou etapou môže byť realizácia stojiska pre autá. Ak sa steny okapotujú môže neskôr vzniknúť aj garáž. Počíta sa aj s určitou mierou svojpomoci a to hlavne v ďalších etapách.

Presná suma sa vykryštalizuje až po dokončenej projektovej dokumentácie – projekt pre stavebné povolenie v realizačnej podrobnosti a následnom vypracovaní rozpočtu a výkazu výmier. Výkaz výmier slúži ako hlavný podklad pre stavebné firmy na nacenenie realizácie.

Autori: Ing.arch. Marek Pavlech. Bc. Daniela Hoang

Stupeň: Architektonická štúdia

Návrh: 2019

 

Skúsenosti z praxe

V nasledujúcich riadkoch opíšem všeobecne vlastné skúsenosti z praxe a aj z praxe starších a skúsenejších architektov. Pri týchto projektoch je náročnejšia komunikácia a vysvetľovanie, niekedy viacnásobné.

Treba vysvetľovať, že na to, aby sme sa zmestili do stanoveného rozpočtu treba navrhnúť jednoduchší, menší, skromnejší dom. Na začiatku tomu väčšina klientov rozumie, aspoň tak tvrdia. Počas procesu tvorby, keď investori zbadajú možnosti, veľa z nich (myšlienkami) „utečie“. Vzniknú „tlaky“ na zväčšenie, iné usporiadanie, pridanie miestnosti, atď. Vtedy treba znovu zopakovať, že ak sa nezmenil rozpočet, mnohé z ich nových požiadaviek sa zrealizovať nedajú. Niektoré by aj boli možné, ale treba zapojiť napríklad svojpomoc, cena práce je jedna z najdrahších.

Niekedy sa stanú aj vtipné situácie. Niektorí klienti nám začnú medziriadkami naznačovať, že sme málo kreatívni. „Na pintereste som videl/a toto a to chcem. Toto by sa nedalo takto?…“ Áno dalo, len kto to zaplatí! 

K tejto téme sa určite ešte vrátime. Je vďačná a môže viacerým pomôcť. Pri týchto domoch (a povedal by som, že pri všetkých projektoch všeobecne) si treba uvedomiť a pripomínať si svoje možnosti. Na čo mám, ako veľmi sa chcem zadĺžiť, čo všetko naozaj potrebujem…

 

Pozrite si napríklad návrh Chaty v Kuchyni. Viac projektov nájdete v našom portfóliu