Google+
pavlech architekti Interiér bytu v novostavbe Pod vŕškami je príkladom útulného a praktického bývania pre mladý manželský pár. Návrh bol už od začiatku smerovaný jasnými požiadavkami klienta a samotnými priestorovými limitami bytu. Štúdia rieši návrh vstupných priestorov, s

Interiér bytu Pod Vrškami

Autor Ing.arch. Marek Pavlech, Ing.arch. Mária Rakúsová
Spoluautor
Miesto Záhorská Bystrica, Bratislava
Úžitková plocha 76,31 m2
Realizácia 2019
Charakter návrh interiéru
  • 2018
  • Interiér
  • Ing.arch. Marek Pavlech, Ing.arch. Mária Rakúsová
  • Záhorská Bystrica, Bratislava

Interiér bytu v novostavbe Pod vŕškami je príkladom útulného a praktického bývania pre mladý manželský pár. Návrh bol už od začiatku smerovaný jasnými požiadavkami klienta a samotnými priestorovými limitami bytu. Štúdia rieši návrh vstupných priestorov, spálne a obývačky s kuchyňou. Farebná škála je svetlá, v odtieňoch sivej, a bielej, s akcentom v horčicovo žltej farbe. Jemná farebnosť v kombinácii so svetlým drevom (drevo-dekorom) vytvára svieži interiér aj pri stiesnenejších priestorových podmienkach.

Obytná miestnosť je pozdĺžne delená na kuchyňu s jedálenským stolom a obývačku končiacu veľkým oknom s východom na balkón. Pozdĺžna stena miestnosti bez okenných otvorov je celá venovaná nábytkovej zostave. Obývačková stena spája tri rôzne funkcie: kuchynský bar na kávu s chladničkou, pracovné miesto a knižnicovú stenu s televíziou. Keďže kuchyňa je malých dimenzií, chladničku sme umiestnili na pozdĺžnu stenu, kde ňou začína celá zostava. Nábytková stena je navrhnutá v svetlom dreve v kombinácii s bielou. Funkčné delenie je vo výraze evidentné, zároveň však zostava vytvára celistvý nábytkový prvok. Televízia je umiestnená pred knižnicou a kotvená na ramene. Zostavu osvetľuje rampové svietidlo s nastaviteľnými reflektormi. Kuchyňa je biela s drevenou pracovnou doskou. Ako predelenie kuchyne a obývacej časti slúži jedálenský stôl prisadený ku kuchynskému ostrovčeku. V ostrovčeku je zo strany kuchyne umiestnená mikrovlnná rúra, strana od obývačkového sedenia slúži ako vitrína na poháre. Rozťahovací gauč v šedom materiáli je doplnený o pohodlné kreslo v horčicovo žltej farbe.

Zariadenie spálne bolo vo veľkej miere ovplyvnené minimálnymi rozmermi izby a snahou o maximálne využitie priestoru. Posteľ je olemovaná bielou šatníkovou zostavou. Vysoké poličky prebiehajú aj nad posteľou a pod nimi je malá knižnica, ktorá po stranách prechádza v zapustení do zadnej časti skrine. Týmto zapustením sa vytvoril malý príručný priestor s funkciou nočného stolíka. Miestnosť má rohové okno, ktoré sa bude dať zatemniť priebežným závesom. Upevnenie závesu prebehne na stenu oproti posteli, kde môže byť záves zhrnutý počas dňa a výraz miestnosti sa drapériou zmäkčí.

Do vstupných priestorov sme navrhli úzky botník s lavicou na obúvanie. Zadná stena lavice je zrkadlová, stena oproti je obložená drevenými lamelami s háčikmi na vešanie kabátov. Tapacírovanie lavice je v rovnakej žltej farbe ako obývačkové kreslo.