Google+
pavlech architekti Pri riešení dispozície sme hľadali inšpiráciu aj v ľudovej dedinskej architektúre. Využitie gánku a za sebou radenej dispozície sú výraznými znakmi tohto jednopodlažného domu.

Rodinný dom v Dolnom Srní

Autor Ing.arch. Marek Pavlech, Ing.arch. Zuzana Patrášová
Spoluautor
Miesto Dolné Srnie, okr. Nové Mesto n/V
Úžitková plocha 141,1m2
Realizácia 2018
Charakter novostavba
  • 2017
  • Architektúra
  • Ing.arch. Marek Pavlech, Ing.arch. Zuzana Patrášová
  • Dolné Srnie, okr. Nové Mesto n/V

Navrhovanie rodinných domov máme veľmi radi. Najradšej ich navrhujeme komplexne, teda architektúru hneď spolu s interiérom a záhradou, čiže exteriérom. Podobnú úlohu sme dostali aj pri návrhu rodinného domu  v obci dolné sŕnie neďaleko od českých hraníc  v novomestskom okrese. V priebehu architektonickej štúdie sa ukázalo, že pozemok je veľký tak akurát. Nakoľko si však investor želal väčšiu záhradu s pivnicou a jazierkom,  rozhodol sa prikúpiť neveľký susedný pozemok severne od toho pôvodného. Pozemok bol už teda dostatočne veľký a my sme sa mohli pustiť do návrhu domčeku na mieru pre rodinu , ktorá si chcela splniť svoj sen o bývaní. 

Pozemok je obdĺžnikového tvaru, orientovaný v smere sever- juh. V tomto zmysle sme orientovali aj samotnú hmotu domu. Osadenie rodinného domu na pozemku a jeho polohy vychádza z využitia  pozemku, orientácie k svetovým stranám a krásnym výhľadom na podjavorinskú krajinu. 

Pri riešení dispozície sme hľadali inšpiráciu aj v ľudovej dedinskej architektúre. Využitie gánku a za sebou radenej dispozície sú výraznými znakmi tohto jednopodlažného domu. Funkčné požiadavky na dom vychádzali z potrieb rodiny s dvomi deťmi. Otvorená myseľ majiteľa povolila uzdu našej kreativite a my sme mali možnosť navrhnúť moderný dom so zaujímavým tvaroslovím.  Tvar domu  pravdivo odzrkadľuje jeho funkčné delenie a chod v domácnosti. Jednoduchá biela hmota predstavuje funkčne najdôležitejšiu zónu  domu. V priečnom smere je delená na dennú a nočnú časť, zatiaľ čo v pozdĺžnom smere sú oddelené obytné miestnosti od tých neobytných. Výrazovo odvážnejší a dynamickejší  vzhľad má hmota priestorového polygónu zahryznutá do hlavnej hmoty domu. Táto prístavba je odlíšená aj metariálovo - jej fasáda bude obložená drevom. Dom obohacuje nielen dizajnom a hravosťou, dopĺňa ho aj po funkčnej stránke. Prístavba nesie skôr doplnkové funkcie - nachádza sa tu honosná terasa s grilom, krytý gánok, garáž a wellness. Krytý gánok plynulo prechádza do hlavnej terasy so sedením, deti a rodičia tak môžu zo svojich izieb prejsť na terasu  a suchou nohou alebo priamo vybehnúť do záhrady.  Hmotová diferenciácia a skutočnosť, že ich konštrukčné systémy sú na sebe nezávisle umožňuje ekonomický výhodnú etapovú výstavbu rodinného domu. 

Okolitá príroda ponúka zaujímavé výhľady smerom na sever a západ. Západná orientácia dennej časť je navrhnutá tak , aby si majitelia mohli vo večerných hodinách vychutnať atmosféru zapadajúceho slnka a dom bol dostatočne presvetlený.  Západné slnko ale aj ukľudňujúci reliéf krajiny na severe si majitelia môžu vychutnať z terasy , ktorá bola navrhnutá aj s letnou  kuchynkou,  krbom a veľkým rodinným stolovaním. V rámci dispozície sú všetky obytné izby orientované na západ, zatiaľ čo technická podpora, kúpeľne tzb a šatníky  sú umiestnené vo východnej časti domu.

 Dispozičné riešenie  murovanej časti prístavby je variabilné. Majitelia sa rozhodli pre riešenie s garážou pre jedno  auto, wellness a sklad pre športové a záhradné náčinie. V budúcnosti je však možné priestor meniť a prispôsobovať sa aktuálnym potrebám rodiny. Jednou z takýchto zmien by mohlo byť napríklad pridanie ďalšieho garážového státia.