Google+
pavlech architekti Rodinný dom sme navrhli ako jednoduchý trojpodlažný kubus s plochou strechou. Každé z poschodí je uskočené, vypoposúvané. Tektoniku hmoty podporuje aj výber materiálu fasády. K vstupu do domu nás navedie zaoblený oporný múr obložený dreveným obkladom, kto

Rodinný dom vo svahu

Autor Ing.arch. Marek Pavlech, Ing.arch. Zuzana Patrášová
Spoluautor
Miesto Trenčín
Úžitková plocha 289 m2 (vrátane garáže a nebyt. priestorov)
Realizácia 2020
Charakter novostavba rodinného domu
  • 2018
  • Architektúra
  • Ing.arch. Marek Pavlech, Ing.arch. Zuzana Patrášová
  • Trenčín

Trenčianska mestská časť pod lesom Brezina a samotná Partizánska ulica je výbornou lokalitou pre stavbu rodinného domu. Blízkosť centra mesta a pritom kľudné prostredie, pripomínajúce skôr dedinu, boli pre investora dôležitými faktormi pri výbere pozemku.

Nielen lokalita ale aj samotné prostredie nás zaujalo už pri prvej návšteve. Svažitý pozemok, záhrada so sadom, krásne výhľady na mesto.

Pôvodný dom sme sa spolu s investorom rozhodli zbúrať. Nevyhovoval hlavne jeho technický stav a statika. Rekonštrukcia by bola veľmi náročná. Na jeho mieste, s malým posunom, sme navrhli podľa požiadaviek klienta nový dom.

Investorovi sa veľmi páči funkcionalistická architektúra prvej polovice dvadsiateho storočia, z bližšieho okolia najmä vila Tugendhat v Brne. Vychádzali sme z jeho požiadaviek, inšpirovali sme sa spomenutým obdobím a jeho architektúrou, ktorej sme dali súčasný šat. Okolitá zástavba a štruktúra rodinných domov je už dnes zmiešaná. Pôvodné menšie domčeky so sedlovou strechou, kde tu nahradili domy s plochou strechou, prípadne bungalovy s valbovými strechami. Na riešenom pozemku by pekne vyznel aj moderný dom so sedlovou strechou, vychádzajúci z našej ľudovej architektúry. Kedže štruktúra okolia je zmiešaná a očakávame, že v budúcnosti pribudne viacero mestských víl, pre blízkosť k centru mesta a výbornú lokalitu, vybrali sme si "cestu" mestskej vily inšpirovanej funkcionalizmom.

Rodinný dom sme navrhli ako jednoduchý trojpodlažný kubus s plochou strechou. Každé z poschodí je uskočené, vypoposúvané. Tektoniku hmoty podporuje aj výber materiálu fasády. K vstupu do domu nás navedie zaoblený oporný múr obložený dreveným obkladom, ktorý je tiež použitý na najvyššom podlaží . Medzi týmito hmotami sa nachádza kubus dennej časti stvárnený jednoduchou bielou omietkou. Bielu a drevo vyvažuje tmavošedá hmota dvojgaráže.
Funkčné delenie samotného objektu rodinného domu zodpovedá deleniu hmôt objektu. Dom je prístupný vchodom cez najnižšie podlažie. Tu sa nachádzajú pomocné miestnosti ako technické zázemie, multifunkčná miestnosť , ktorá bude pravdepodobne využívaná ako telocvičňa a menšia prevádzka, pravdepodobne zameraná na rehabilitáciu, kde bude pracovať domáca pani.

Pozemok je tiež prístupný popri garáži a následne cez exteriérové schody, pomocou ktorých sa dostaneme na úroveň dennej časti a jej terasy. Popri dome môžeme prejsť ďalej do záhrady. Dostaneme sa k vinnej pivničke so sedením, zasunutej do terénu záhrady. Vedľa pivničky navrhujeme umiestniť menšiu saunu s vírivkou. Pred týmto záhradným domčekom je navrhnutá terasa s bazénom.

Zo vstupného podlažia sa cez schodisko dostávame do podlažia s dennou zónou. Okrem obývacej miestnosti, priestrannej jedálne a kuchyne, umiestnenej pod líniovým schodiskom, sa tu nachádza aj hosťovská izba a malá kúpeľňa. Dennú časť domu charakterizuje otvorená dispozícia, veľké presklené plochy, výhľady na mesto, prepojenie interiéru s exteriérom (nielen opticky), subtílne konštrukcie a čisté tvary.

Na poschodí sa nachádza veľká spálňa, detské izby , samostatná toaleta a dve kúpeľne, pričom jedna patrí k spálni. Priestranná detská izba je navrhnutá tak, aby sa dala v budúcnosti ľahko predeliť na dve samostatné izby, vyhovujúce potrebám starších detí. Každá z izieb bude mať prístup na veľkú terasu. Vysunutím horného podlažia, v severnej časti, sa vytvorilo čiastočné prekrytie terasy v nižšom podlaží. V tomto mieste sa nachádza vonkajšie sedenie s exteriérovým grilom, ktoré je prístupné z kuchyne ...