Z okien nášho ateliéru vidíme na hlavný vstup do Martinského cintorína. Medzi nami a cintorínom je len cesta, Trnavská ulica. Keďže bývame neďaleko, do práce chodím často po svojich a najradšej cez cintorín. 

Na tento krátky článok, alebo ak chcete blog, sa chystám už od mája. Čas tak neuveriteľne beží, že z mája je november. Nedávne sviatky Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých ma postrčili k tomu, aby som týchto pár riadkov napísal.

001-martinsky-cintorin-v-meste-pavlech-architekti
Krásna tradícia v Ružinove. Ľudia sa zastavia, stíšia sa, pomodlia sa, zapália sviečku,… Martinský cintorín, november 2018, zdroj: súkromné foto

Oáza pokoja

Rád chodievam do práce cez tento cintorín, pretože je tam kľud, ticho a kúsok prírody v meste. Toto prostredie človeka nabáda spomaliť, zastaviť sa v uponáhlanom svete. Ale kedže sme architektonický ateliér, nebudem pokračovať v duchu memento mori, ale prejdem do prostredia, urbanizmu a architektúry.

002-martinsky-cintorin-v-meste-pavlech-architekti
Zakvitnuté gaštany. Martinský cintorín, máj 2019, zdroj: súkromné foto

Staré stromy

Cintorín má svoju atmosféru vďaka svojej historií (v tomto roku je to presne sto rokov od jeho vysvetenia) a tým pádom vďaka veľkosti stromov, ktoré tam rastú. Stromy svojimi korunami zakrývajú takmer celú jeho plochu.

Pre veľkosť a hustotu stromov je tu príjemná teplota a vlhkosť aj v letných mesiachoch.

Tento „prales“ poskytuje domov viacerým druhom vtákov, veveričkám a iným malým cicavcom. Pestrý život v korunách starých stromov je najlepšie vidieť a počuť v jarných mesiacoch.

003-martinsky-cintorin-v-meste-pavlech-architekti
Presvitajúce lúče. Martinský cintorín, máj 2019, zdroj: súkromné foto

004-martinsky-cintorin-v-meste-pavlech-architekti
Martinský cintorín, máj 2019, zdroj: súkromné foto

Cintorín v meste

Cintorín je hlavne miestom posledného odpočinku, miestom pochovávania a uloženia urien. Je miestom, kde si pripomíname naších predkov a spomíname na nich. Je tiež miestom relaxu, hlavne duševného. Môžeme si odpočinúť na lavičke a vyvetrať si hlavu. Môžeme sa len tak poprechádzať. Cintorín s rastlou zeleňou je tiež tlmičom hluku, prachu, zdrojom kyslíka. Cintorín môže byť takou malou oázou v centre mesta.

005-martinsky-cintorin-v-meste-pavlech-architekti
Martinský cintorín, máj 2019, zdroj: súkromné foto

006-martinsky-cintorin-v-meste-pavlech-architekti
Jesenná prechádzka a zbieranie gaštanov s deťmi. Martinský cintorín, september 2019, zdroj: súkromné foto 

O preplnenosti cintorínov, riešenia vzniknutého odpadu a jeho separovania, zas niekedy nabudúce. 

O podobnej téme si môžete prečítať v blogu o vyrúbanej topoľovej aleji.