Vodáreň

Budova bývalej vodárne sa nachádza na kopci, vedľa (v teréne) zapustených nádrží – vodojemov. V posledných rokoch stratila svoju funkciu. Pôvodne slúžila ako technická, administratívna a čiastočne aj obytná stavba. Súčasný majiteľ ju s pozemkom kúpil hlavne kvôli prostrediu, výhľadom a celkovému dojmu, ktorý dom na neho zanechal. Rozhodol sa pre konverziu.

029-konverzia_vodarne_na_rodinny_dom-povodny_stav
Dom na kopci, nad mestom Stará Turá. V pozadí výšková budova Chirany. Existujúci, pôvodný stav. Foto majiteľa.

030-konverzia_vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-pavlech_architekti
 Čelná fasáda. Existujúci, pôvodný stav. Foto majiteľa.

Pôvodný stav

Budova vodárne je pomerne vysoká, trojpodlažná stavba zastrešená plytkou sedlovou strechou. V prostredí nevyzerá ozrutne. Opticky jej pomáha svažitý terén a vysoká zeleň v tesnej blízkosti, zložená prevažne z briez, borovíc a smrekov.

028-konverzia-vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-povodny_stav-pavlech_architekti

Prestavby a rekonštrukcie

Budova prešla viacerými prestavbami, pri ktorých sa čiastočne menila dispozícia a aj funkcia. Prvé podlažie slúžilo prevažne pre skladové priestory, technické priestory s čerpadlami, rozvodnými skriňami atď. Druhé podlažie slúžilo ako šatne, sprchy a zázemie zamestnancov, vodárov pôsobiacich v teréne. Tretie podlažie obsahovalo kuchynku, kanceláriu, hygienu a príležitostné ubytovanie zamestnancov.

Čo najviac zachovať, búrať len nevyhnutné…

Zadaním konverzie a rekonštrukcie bola zmena funkcie budovy z technickej (inžinierskej) a administratívnej na funkciu obytnú, na rodinný dom. S majiteľom sme sa zhodli, že chceme v čo najväčšej miere zachovať vodáreň. Budova je v dobrom stave, preto sme chceli búrať len nevyhnutné.

031-konverzia_vodarne_na_rodinny_dom-vyhlad-stara_tura-pavlech_architekti
Bývalá budova miestnych vodární v Starej Turej sa nachádza nad mestom v krásnom prostredí. Čarovné výhľady sú kam sa len pozriete. Na mesto s dominantou výškovej budovy Chirana, na okolitú prírodu, Biele Karpaty, lesy nad rekreačnou oblasťou Dubník, výbežok  Malých Karpát s Čachtickým hradom a v tesnej blízkosti , v susedstve, obora s danielou zverou. Jednoducho je si z čoho vyberať. Foto majiteľa.

017-konverzia-vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-situacia-pavlech_architekti

Návrh

Situácia

Situácia – navrhovaný stav. Objekt vodárne sme zachovali. Pripojili sme prístavbu garáže (a vstupu s terasou na streche) z juhozápadnej strany. Druhou prístavbou je prístavba jedálne (a nad ňou spálne) zo severovýchodnej strany.

Prístavby

Prístavby sa akokeby obmotali okolo pôvodnej vodárne. Rodinný dom doplnil menší objekt s dielňou a pivnicou. Sad a úžitková záhrada na jednej strane, relaxačná časť záhrady na strane druhej, pod korunami stromov. Bazén možno v budúcnosti umiestniť do svahu, do priestoru medzi garáž a pivnicu, v náväznosti na schodisko z terasy.

001-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-jazierko-stara_tura-zahrada-pavlech_architekti-blog
Vizualizácia – pohľad na prístavbu. Na jedáleň nadväzuje väčší balkón, tzv. „kávičkáreň“ prístupná tiež zo schodiskového priestoru.

Krytá terasa

Pod korunami stromov. Pod navrhovanou prístavbou vznikol zaujímavý priestor. Nový krytý priestor môže poslúžiť pre záhradnú oslavu, grilovanie, posedenie s rodinou, alebo priateľmi. Snažili sme sa čo najviac stromov zachovať. Dve-tri slabšie borovice museli síce ustúpiť prístavbe, ale ostatné zostalo.

Záhrada

Túto časť záhrady sme doplnili prírodným jazierkom s leknami, trávami, bahennou a vodnou zeleňou. Jazierko navrhujeme aj zarybniť. Súkromie tejto časti, ktorá je v kontakte s cestou, zabezpečí živý hrabový plot.

018-konverzia-vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-pavlech_architekti-1np

Vstupné podlažie

1.NP

Prvé nadzemné podlažie tvorí krytý vstup – závetrie, ďalej zádverie s dostatkom úložného priestoru. Dve samostatné hosťovské izby, menšia hygiena, chodba a pracovňa. Schodiskový priestor sme zmenili. Strmé jednoramenné schodisko sme nahradili plytším dvojramenným. Navrhli sme tiež predprípravu na výťah.

Skrytý vstup do garáže

Natočenie priestrannej trojgaráže je zámerné. Investor nechcel priamy vchod z cesty do garáže. Vznikol tak zaujímavý priestor medzi garážou a dielňou, akýsi dvor. Tento dvor môže pri menšej úprave poslúžiť aj ako tanečný parket.

002-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-jazierko-zahrada-stara_tura-pavlech_architekti-blog
Relaxačné miesto. Siesta v húpacej sieti, opekanie v ohnisku, pozorovanie života v jazierku, posedenie s rodinou, či priateľmi. Vizualizácia záhrady s výhľadom na okolie.

032-konverzia_vodarne_na_rodinny_dom-vyhlad-stara_tura-pavlech_architekti
Pohľad z miesta nad domom. Čachtický hrad v pozadí. Zdroj: súkromé foto.

033-konverzia_vodarne_na_rodinny_dom-vyhlad-stara_tura-pavlech_architekti
Výhľad spred domu. Mesto Stará Turá s výškovou budovou Chirany, Malé Karpaty s Čachtickým hradom, Myjavská pahorkatina. Zdroj: súkromné foto.

003-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-jazierko-gril-stara_tura-pavlech_architekti-blog
Pohoda v záhrade. Pod korunami stromov. Vizualizácia.

019-konverzia-vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-pavlech_architekti-2np

Denná časť domu

2.NP

Na druhom nadzemnom podlaží sa po prekonaní schodiska nachádza priestranná obývacia izba s veľkými oknami smerujúcimi k najkrajším výhľadom. Vytvorením veľkého otvoru do nosnej steny sa priestor prepojil s kuchyňou. Opticky miestnosti od seba oddeľuje portál tvorený nosníkom, ktorý umožnil vytvorenie otvoru.

Obytná kuchyňa

Časť kuchyne môže tvoriť salónik s klavírom a knižnicou. Za knižnicou je skrytá predsieň s umývadlom a toaleta. Okno v časti „salóniku“ je navrhnuté tak, aby sa v ňom dalo pohodlne sedieť, prípadne ležať, čítať knihu, počúvať hudbu a oddychovať. Vstavaná nábytková zostava prechádza plynule od knižnice cez vstavaný diván v okne až do kuchynskej zostavy s ostrovčekom.

Z kuchyne sa dostávame do jedálne, ktorá sa nachádza už v novej prístavbe. Pred jedálňou sme navrhli väčší balkón, alebo ak chcete terasu, ktorú nazývame „kávičkáreň“.

V korunách stromov

Prístavbu s jedálňou sme na tomto mieste umiestnili kvôli myšlienke, alebo zážitku zo stolovania v korune stromov. Hlavnú zásluhu na tom majú tri krásne brezy. K jedálni sa neskôr pridala o poschodie vyššie spálňa. Čo tak aj spať na strome? A bolo.

004-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-celny_pohlad-ulica-stara_tura-pavlech_architekti-blog

Koncept a inšpirácie

Majiteľovi sa páčia dva typy architektúry. Minimalistická kubická architektúra a architektúra inšpirovaná americkým architektom F.L.Wright-om. V závere prevážila tá druhá. S ňou prišla logicky aj požiadavka na horizontálne dosky – balkóny. Nám sa horizontalita hodila kvôli vyváženiu výšky pôvodnej vodárne.

Balkóny

Balkónové dosky by boli samotné, len so zábradlím nudné, použili sme drevené lamely. S lamelami sme uvažovali aj skôr, pri predošlých variantoch. V tomto prípade nám pomohli vytvoriť, spolu s doskami, akúsi samostatnú predsadenú hmotu. Uvažujeme, že by lamely tvorili posuvný panel, ktorý by bolo možné zaaretovať na mieste podľa potreby tienenia.

Pôvodné v bielom, nové šedé a v dreve

Pôvodné časti, pôvodná hmota vodárne je omietnutá na bielo. Nové časti sú šedé, doplnené drevom.

005-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-celny_pohlad-stara_tura-pavlech_archiekti-blog
Z návrhu sa dá ľahko prečítať pôvodná budova vodárne. Doplnili sme ju prístavbou jedálne a spálne na severovýchodnej strane a prístavbou garáže s terasou (na streche) na juhozápadnej strane domu. Smerom do ulice a na juhozápad sme pridali konštrukcie balkónov s drevenými vertikálnymi lamelami. Lamely tiež pomohli zvýrazniť vstup. Vizualizácia pavlech architekti.

020-konverzia-vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-pavlech_architekti-3np

Nočná časť domu.

3.NP

Na treťom podlaží sa nachádzajú dve detské izby, spoločná kúpeľňa, žehliareň s práčovňou a rodičovská časť so spálňou, šatníkom a vlastnou kúpeľňou.

Špeciálnou požiadavkou bola žehliareň a práčovňa. Investor chcel priestor v nočnej časti domu, pri izbách a s výhľadom.

006-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-okolie-stara_tura-pavlech_architekti
Vizualizácia konverzie. Dom nad mestom. Krajina na dlani.

021-konverzia-vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-pavlech_architekti-4np

Výhľad zo strechy

Strecha

Po pomyselnom zhodení plytkej väzníkovej sedlovej strechy stačilo dorovnať múry povalového priestoru do roviny a potrebnej výšky. Vzniklo tak prirodzené zábradlie a terasa na streche. Zo strechy je možný výhľad aj na opačnú stranu, na stranu Bielych Karpát s Veľkou Javorinou.

Výhľad 360 stupňov

Súkromná rozhľadňa 360 stupňov. Opaľovanie na lehátkach, cvičenie, vírivka, či teleskop a pozorovanie nočnej oblohy. To všetko umožňuje strecha.

007-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-okolie-dron-stara_tura-pavlech_architekti-blog
Vizualizácia konverzie vsadená do fotografie z drona. Zdroj: súkromné foto majiteľa.

009-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-dron-stara_tura-pavlech_architekti-blog
Čelná fasáda. Vizualizácia konverzie vsadená do fotografie z drona. Zdroj: súkromné foto majiteľa.

010-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-dron-stara_tura-cintorin-pavlech_architekti
Budova vodárne je pomerne vysoká, trojpodlažná stavba zastrešená plytkou sedlovou strechou. V prostredí nevyzerá ozrutne. Opticky jej pomáha svažitý terén a vysoká zeleň v tesnej blízkosti, zložená prevažne z briez, borovíc a smrekov. Vizualizácia konverzie vsadená do fotografie z drona. Zdroj: súkromné foto majiteľa.

022-konverzia-vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-rez-pavlech_architekti
Výťah sa naozaj v budúcnosti zíde. Dom je vysoký. Pozdĺžny rez.

012-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-stara_tura-pavlech_architekti
Pohľad zo záhrady. Vizualizácia pavlech architekti.

023-konverzia-vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-rez-pavlech_architekti
013-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-stara_tura-interier-pavlech_architekti
Výhľad z obývačky. Naznačenie základného interiéru vyplývajúceho z dispozičného riešenia. Sedačku a kreslo dopĺňa sedenie v okne. Ďalšie detaily doplní návrh interiéru, architektonická štúdia interiéru.

014-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-stara_tura-interier-pavlech_architekti
015-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-stara_tura-interier-pavlech_architekti
Vytvorením veľkého otvoru do nosnej steny sa priestor prepojil s kuchyňou. Opticky miestnosti od seba oddeľuje portál tvorený nosníkom, ktorý umožnil vytvorenie otvoru. Časť kuchyne môže tvoriť salónik s klavírom a knižnicou. Za knižnicou je skrytá predsieň s umývadlom a toaleta.

Okno v časti „salóniku“ je navrhnuté tak, aby sa v ňom dalo pohodlne sedieť, prípadne ležať, čítať knihu, počúvať hudbu a oddychovať. Vstavaná nábytková zostava prechádza plynule od knižnice cez vstavaný diván v okne až do kuchynskej zostavy s ostrovčekom. Vizualizácia pavlech architekti.

016-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-stara_tura-jedalen-pavlech_architekti
Stolovanie v korunách stromov. Z kuchyne sa dostávame do jedálne, ktorá sa nachádza už v novej prístavbe. Pred jedálňou sme navrhli väčší balkón, alebo ak chcete terasu, ktorú nazývame pracovne „kávičkáreň“.

024-konverzia-vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-pohlady-pavlech_architekti
025-konverzia-vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-pohlady-pavlech_architekti
026-konverzia-vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-pohlady-pavlech_architekti
027-konverzia-vodarne_na_rodinny_dom-stara_tura-pohlady-pavlech_architekti
018B-konverzia-vodarne-na_rodinny_dom-pavlech_architekti-terasa
Dom má viacero zákutí, väčších a menších terás. Miesta pre rôzne príležitosti, časti dňa, rôzne aktivity.

 

Čo sme zbúrali a čo sme pristavili, nadstavili, dostavili prezentuje krátke video a doplňujúci blog.

Štúdia a proces tvorby nám postupne ukazoval stále nové a nové možnosti. Postupne sme vypracovali viacero variantov. Pomyselná krivka s kreatívnymi nápadmi a zaujímavou architektúrou každým variantom stúpala, ale s tým rástla aj suma za celkovú rekonštrukciu.

Potenciál

Predposledný variant bol výborný, ale aj najdrahší. Bolo treba pribrzdiť. Finálny variant vo veľkej miere zachováva pôvodnú budovu vodárne, je racionálny, so všetkým čo investor vyžadoval a navyše s prijateľným rozpočtom. 

Vodáreň potenciál má. V „šuplíku“ máme ešte minimálne jeden výborný variant. Treba naň len oveľa väčší rozpočet.

Preto stále vyhráva tento…

 

Autor: Ing.arch.Marek Pavlech

Spolupráca: Ing.arch.Mária Rakúsová, Ing. Katarína Pavlíková

Návrh: 2019 – 2020