Vážime si vodu?

Voda pokrýva až 71 % zemského povrchu, no pitná voda tvorí z toho mizivé 1,2%. V dôsledku globálneho otepľovania sa zdroje pitnej vody znižujú. Treba teda brať na vedomie, že voda nie je nevyčerpateľný zdroj, a podľa toho k nej aj tak pristupovať – nebrať ju ako samozrejmosť.

Ilustračné foto, zdroj: http://hydrosomelabs.com/
Ilustračné foto, zdroj: http://conservationvoters.org/

Vodu však míňame bez toho aby sme o tom čo i len tušili. Nejedná sa len o umývanie riadov, pranie bielizne či sprchovanie kde sa voda bežne používa. Mnohí ani len netušia že tisícky litrov vody sa spotrebuje pri výrobe jedného bavlneného trička či páre džínsov a na kilogram čokolády dokonca desaťticíce litrov vody. Takisto pri výrobe piva sa spotrebuje obrovské množstvo vody, preto sa pivovary snažia riešiť tento problém využívaním recyklovanej vody.

DAŽĎOVÁ VODA

V dnešnej dobe existuje systém zberných kadí a samostatných potrubí, ktoré zachytávajú dažďovú vodu na streche alebo trávniku. Následne sa voda filtruje, akumuluje a potom sa využije podľa potreby. Zachytávaním dažďovej vody pomôžete sebe aj životnému prostrediu. Je vhodná na pravidelné pranie, splachovanie, polievanie záhrady, do jazierok, fontán či vonkajších bazénov.

Je veľmi dôležité, aby sme sa naučili hospodáriť s dažďovou vodou. Ilustračné foto, zdroj: https://sk.pinterest.com/pin/376191375094516754/?lp=true

VEGETAČNÉ STRECHY

Zelené – vegetačné strechy nielenže robia pestrejšími zastavené mestá ba dokonca sú nápomocné pri využití vody z prívalových dažďov. Znižujú objem kanalizovanej zrážkovej vody čím sa eliminujú náklady na odvádzanie vody – nie sú potrebné cisterny na zachytávanie dažďovej vody. Ďalej vďaka prirodzenej biofiltrácii zachytáva strecha toxické látky, ktoré obsahuje voda a tým prispieva k zvýšeniu kvality vody. Rozlišujeme dva typy vegetačných striech v závislosti na hrúbke vrstvy pôdy, ktorá je potrebná pre pestovanie rastlín a zložitosti starostlivosti o ne:

Vegetačné strechy zadržia dažďovú vodu a tým napomáhajú aj udržiavať vodu na danom území. Ilustračné foto, zdroj: http://www.organicroofs.co.uk/roof-edging-components/

Na to, aby sme dokázali uchrániť pitnú vodu na Zemi treba, aby zmenil prístup k hospodáreniu s vodou každý z nás. Skutočnosť totižto hovorí o tom, že pitná voda, bude o niekoľko rokov drahocennou celosvetovou surovinou.

Prečítajte si tiež druhú časť o vode – Vážime si vodu? II.časť a Ako zadržať vodu v krajine.

Related posts

Vyrúbaná topoľová alej

od Marek Pavlech
5 rokov ago

Ekočističky

od Katarína Pavlíková
5 rokov ago

Čo na fasádu domu.

od Zuzana Patrášová
6 rokov ago
Exit mobile version