Detské ihriská bez stromov

Turanci odpustia

Často si v blogoch pomáham s príkladmi zo Starej Turej. Urobím tak aj teraz. Neznamená to, že práve v tomto meste treba niečo intenzívnejšie riešiť – oproti iným mestám. Znamená to len to, že v Starej Turej s rodinou často trávim víkendy a pri kočíkovaní, s kľudnou hlavou, si všimnem rôzne veci. 

Detské ihrisko na Hurbanovej ulici v Starej Turej, zdroj: súkromné foto

Ihrisko na Hurbanovej ulici

Tentokrát to bolo novovybudované detské ihrisko. Voči ihrisku nemám žiadne pripomienky. Deti ho majú radi. Problém je niekde inde a všimla si ho aj moja mama. „Pekné, ale nie sú tu žiadne stromy. V lete sa tu nebude dať vydržať.“

Je to výstižné. Na viacerých miestach po Slovensku som si všimol, že sa budujú detské ihriská bez zelene, bez vyšších stromov. 

Detské ihrisko na Hurbanovej ulici v Starej Turej, zdroj: súkromné foto

Akokeby boli ihriská určené len pre jarné a jesenné (pri miernych zimách aj zimné) mesiace. V lete na týchto ihriskách nie je ani noha. Prvý odvážlivci sa objavia o ôsmej večer. A pritom stačí tak málo!

Ilustračné foto, zdroj: http://test.spotseek.eu/sk/park-ostredky

Ihrisko v parku Ostredky v Ružinove

Ako dvojnásobný otec to mám odpozorované aj na našom ihrisku, v parku Ostredky v Ružinove, v Bratislave. Park je plný zelene, vyšších krásnych stromov, ale ihrisko bolo zrealizované bez nich. V lete sú tam teploty doslova ako na púšti.

Prvé deti tam s rodičmi zavítajú tak okolo ôsmej až pol deviatej večer. Pritom konceptu by to vôbec neuškodilo, ba práve naopak, stromy by mu len pomohli. Tieň, vlhkosť, menej prachu, lepší vzduch.

Ilustračné foto, zdroj: http://test.spotseek.eu/sk/park-ostredky
Ilustračné foto, zdroj: http://test.spotseek.eu/sk/park-ostredky

Stačí len zdravý sedliacky rozum. V dnešnej dobe to platí dvojnásobne. A nielen s teplotami 😉 .

Letá byvajú naozaj horúce. Stromy patria nielen na detské ihriská, stromy patria do mesta.

 

Názorný a dobre známy príklad poukazujúci na teploty v meste so stromami a bez nich. Ilustračné foto, zdroj: https://www.facebook.com/jneodpadovo/photos/a.221072685343018/412501279533490/?type=3&theater

Aby sa nám prostredie neprehrievalo, je potrebné sa starať a dopĺňať stromy v mestách a hlavne v naších lesoch. 

Ihrisku na Starej Turej držím palce. Nech dobre slúži a robí radosť. Koncept je dobrý, treba tam len doplniť stromy a tieň.

Je jesenný čas, teda ideálne obdobie na výsadbu stromov. Nie však „hala-bala“, ale s rozumom 😉

 

V najbližšej dobe budeme na Starej Turej realizovať dopravné detské ihrisko. Návrh je za nami, čaká nás projekt a realizácia. V tomto prípade je ihrisko z väčšej časti zatienené bytovým domom.

Related posts

Jazierko a akumulačná nádrž v Dolných Orešanoch

od Marek Pavlech
3 roky ago

Fasáda a exteriér chalupy v Podkozinciach

od Marek Pavlech
3 roky ago

Prírodné materiály

od Daniela Hoang
6 rokov ago
Exit mobile version