Aj keď názov blogu znie menej optimisticky, práve tento víkend si zo Starej Turej odnášam dva dojmy. Oba sa týkajú známej rekreačnej oblasti Dubník (presnejšie Dubník I.). Jeden je dobrý, druhý zlý. Prevažuje, ale ten dobrý :).

Deň detí

Bol Deň detí a konala sa tradičná Cesta rozprávkovým lesom. Pekné počasie, krásne prostredie Dubníka, dobrý program, tešiace sa deti a spokojní rodičia. Dobrá akcia, len tak ďalej.

Inšpirácia na budúci rok. Pridal by som vodníka, keď už sme pri vode. 🙂

002-dubnik-stara-tura-potencial-rekreacna-zona-blog-pavlech-architekti
Charakteristický záber. Dubník sa využíva čoraz menej. V pozadí dlho nevyužívaný hotel Sanus. Pekná architektúra, dobre osadená do prostredia. Dubník I., zdroj: súkromné foto

Prvý dojem, ten pozítívny, bola Cesta rozprávkovým lesom. Táto akcia vytiahla ľudí von, do prírody, vytiahla ich na Dubník.

Ostali iba rybári

Druhý dojem, ten horší, bola záplava rybárov. Nižšie vysvetlím prečo. Nevadia mi samotní rybári, vadí mi systém ako to tam začalo fungovať. Sám som bol ako dieťa rybárom, stále ma to baví.

Zašlá sláva

Dubník býval často vyhladávaným malým strediskom. Chodielali sa sem kúpať a tráviť voľný čas miestni, ľudia z okolia, ale aj zahraniční turisti. Na starých pohľadniciach pláž v lete praská vo švíkoch. Doba sa zmenila, Dubník už dávno nie je vyhladávaným strediskom a chátra. Prestali chodiť dokonca aj miestni. Pritom potenciál je obrovský. Okrem kúpania, prechádzky, beh, jazda na bicykli, člnkovanie, letné aj zimné športy, možno reštaurácia a v neposlednom rade dlho nevýužívaný hotel. Možno by stálo za úvahu obnoviť v lese oboru s chovom napríklad jelenej zveri.

Mnohí budú oponovať, že na kúpanie je voda špinavá. Viackrát sa realizoval rozbor vody, voda je dobrá, ale je pravdou, že štrkáreň to nie je. Vplyvom slnka v lete zozelenie a bahnové dno tiež čo to prispeje. Treba však poznamenať, že sa nerobia kroky, kroré by kvalitu vody zlepšili.

001-dubnik-stara-tura-potencial-rekreacna-zona-blog-pavlech-architekti
Deti a rodičia putujú od posledného stanovišťa s lesnou vílou a lesnými strašidlami do cieľa. V pozadí možno vidieť „kam až sahají Hujerovi.“ …v preklade, autá, obrie stany, grily a vybavenie rybárov. Dubník I., zdroj: súkromné foto

Nevyužívaný potenciál

S využívaním, resp. nevyužívaním Dubníka (a mnohých iných chátrajúcich rekreačných oblastí po Slovensku) je to ako s horskou lúkou. Ak sa nevyužíva, nespása sa, nekosí sa, lúka je na ústupe. Niektoré byliny miznú, sú vytláčané a zahlcované inými, rozmanitosť sa stráca.

Niečo podobné sa deje aj tu. Oblasť nemá „jedného hlavného pána“. Neinvestuje sa do nej a chátra. Navštevuje ju stále menej a menej ľudí. Oblasť sa takmer prestala využívať.

Vráťme sa naspäť k rybárom. Nie sú vytvorené podmienky aby sa oblasť rôznorodo a plnohodnotne využívala a tak všetko ostatné „valcuje“ jedna činnosť. Lov rýb. 

Samotná rybačka mi nevadí, patrí to k jazeru. Mala by byť ale regulovaná. V poslednej dobe rybári prejdú s autami až do lesa, rozložia obrie stany, grily, „NASA vybavenie“, pokrykujú po ľuďoch vo vode „…nelez mi sem…“, doslova obsadia územie na dni, týždne. Česť výnimkám.

Autá do lesa nepatria

Autá tam nepatria! To by mal byť prvý regulatív z mesta. Tie stany podľa mňa tiež nie. Existuje väčšia nádrž Dubník II, ktorá má prírodný charakter. Tam si viem predstaviť v určitých zónach tento typ rybačky – s autom a veľkým vybavením až k vode. Dubník I. je „viacfunkčná“ rekreačná oblasť. 

003-dubnik-stara-tura-potencial-rekreacna-zona-blog-pavlech-architekti
Dubník I., zdroj: súkromné foto

Chyba je podľa mňa v systéme, ktorý nastavila miestna rybárska orgánizácia. Tiež v tom, že ten systém nikto nereguloval. Na Dubníku I. je už dlhšie nastavený systém „chyť a pusť“. To láka rybárov zo širšieho okolia na lov kapitálnych kusov. Prehnane sa zakrmuje, atď. Voda môže byť tiež prerybnená…

Ako som už napísal, tento typ profi-rybačky by som si skôr vedel predstaviť na väčšej nádrži Dubníka II. .

004-dubnik-stara-tura-potencial-rekreacna-zona-blog-pavlech-architekti
Je tam naozaj krásne. Dubník I., zdroj: súkromné foto.

005-dubnik-stara-tura-potencial-rekreacna-zona-blog-pavlech-architekti
Rekreačná oblasť Dubník I. by mala byť všehochuť. V tomto prípade jazda na koňoch. Dubník I., zdroj: súkromné foto

006-dubnik-stara-tura-potencial-rekreacna-zona-blog-pavlech-architekti
Prechádzka, beh, či jazda na bicykli v dubovom lese. Presvitajúce svetlo s korunami stromov vytvára príjemnú atmosféru.

Mesto vraj chce prepojiť túto oblasť cyklotrasou, zrekonštruovať pešie chodníky, cestu. Začalo sa už so vstupnou časťou, s alejou. O aleji som už písal, článok k nej nájdete tu.

Túto oblasť treba preriešiť komplexne. Všetky kroky sú dobré, treba aj cestu novú, aj chodníky, aj cyklotrasa je fajn, ale základ je vrátiť Dubníku život.

Najlepšie by bolo vypísať urbanisticko-architektonickú súťaž. Nech vyhrá najlepší. Potenciál je obrovský…