Víkendový dom v starom sade, Stará Turá.

Ak si investor nie je istý, či jeho zámer bude úradmi schválený a nechce hneď investovať do „kompletnej“ architektonickej štúdie, vieme mu ponúknuť overovaciu architektonickú štúdiu. Tak to bolo aj v tomto prípade s víkendovým rekreačným domom, alebo chatou v Starej Turej.

Overovacia štúdia

Overovacia štúdia obsahuje to najnutnejšie. Pôdorysy, rez, 3D náhľad, škica alebo základné vizualizácie. Keď projekt dostane zelenú, štúdia sa môže dokončiť, sfinalizovať.

Prikladám návrh a opis domu.

Pohľad zo sadu. Západná fasáda je kvôli výhľadu a presvetleniu interiéru celopresklená.

Zadanie

Zadaním overovacej architektonickej štúdie bol návrh rekreačnej chaty na zaujímavom pozemku, nachádzajúcom sa v blízkosti lesa. Pozemok je rozľahlý, tvorí ho sad väčších ovocných stromov.
Nachádza sa neďaleko záhradkárskej oblasti chrástnatá , v zastavanom území mesta. Pozemok je mierne svažitý. Prístup k pozemku je z východnej strany. Z južnej strany susedí pozemok z menším lesíkom. Zo západu s pozemkom podobného charakteru. Zo severu susedí s pozemkom tvoreným lúkou, poľom.

Situácia, osadenie na pozemku.
Pohľad od stojiska pre autá.

Požiadavkou investorov bolo navrhnúť objekt rekreačnej chaty, ktorý zapadne do tohto prírodného prostredia.

Pohľad zhora

Chata

Chatu sme navrhli jednopodlažnú, nepodpivničenú  s obytným podkrovím. Hmota chaty je jednoduchá, vychádzajúca z tradičnej slovenskej ľudovej architektúry, ale v súčasnom tvarosloví. Časť vstupu – závetrie s zádverím a kuchyňa sú umiestnené do vysunutej kubickej hmoty. V dennej zóne, je svetlá výška cez dve podlažia. Podkrovie je riešené len nad nočnou zónou s príslušenstvom.

Pohľad zhora
Pôdorys 1.NP

Po vstupe do chaty sa dostávame do zádveria následne do väčšieho otvoreného priestoru dennej časti chaty. Tá je tvorená jedálňou, obývačkou, kuchyňou (za rohom) a schodiskom. Z dennej časti je krásny výhľad na sad cez presklenú fasádu. Terasa priamo nadväzuje na dennú časť chaty.

Vikiér v časti kúpeľne na 2.NP.

Nočná časť je od dennej oddelená veľkými posuvnými dverami vedľa krbu. Po vstupe do chodby sa napravo nachádza predsieň s wc, kúpeľňa, spálňa so šatníkom, izba a miestnosť tzb.

Pôdorys 2.NP – ateliér a hosťovská izba
Priečny rez 
Južný pohľad

Na podlaží, v podkrovnom priestore sa nachádza izba, väčší voľný priestor – ateliér a kúpeľna umiestnená vo vikiery. Z ateliéru, cez galériu, je zaujímavý výhľad na dennú zónu, následne terasu a ovocný sad.

Vývojová škica
Pohľad zo sadu.

Objekt navrhujeme murovaný so zateplením minerálnou vlnou. Vysunutú časť vstupu a kuchyne navrhujeme riešiť ako prevetrávanú fasádu a obložiť drevom. Zvyšné fasády sú omietnuté na bielo. Strešná krytina je šedá, z falcovaného plechu. Terasy aj vstup sú drevené…

S takto uchopeným, zadefinovaným zámerom môže investor kontaktovať susedov a napríklad stavebný úrad.

 

Autor: Ing.arch. Marek Pavlech

Spolupráca: Ing. Katarína Pavlíková

Návrh: 2019

Predpokladaná realizácia: 2020

Miesto: Stará Turá, okr. Nové Mesto nad Váhom

Related posts

Inteligentný dom

od Katarína Pavlíková
6 rokov ago

Rodinný dom vo Veľkom Kýri

od Marek Pavlech
7 rokov ago

Prístavba k rodinnému domu

od Marek Pavlech
4 roky ago
Exit mobile version