Fasáda a exteriér chalupy v Podkozinciach

Zadanie

Zadaním architektonickej štúdie bol návrh exteriéru dvora a okolia rekreačnej chalupy. Chalupa sa nachádza v katastrálnom území obce Lubina, okres Nové mesto nad Váhom, v časti obce zvanej Podkozince. Táto časť sa nachádza v údolí a je obklopená prírodnými scenériami Veľkej Javoriny. V súčasnosti prechádza chalupa rekonštrukciou.
Hlavným bodom architektonickej štúdie bol návrh okolia chalupy a aj čiastočné preriešenie a materiálové riešenie jej fasád.

Návrh

08-chalupa-podkozince-exterier-pavlecharchitekti

Situácia – návrh exteriéru, pavlech architekti

Šachovnica

Chalupa má pôdorysný tvar písmena „L“. V centrálnej časti a v priamej nadväznosti na dennú zónu dispozície sme navrhli spevnenú plochu s rozmermi 8 x 8 metrov. Táto plocha môže slúžiť na sedenie, grilovanie, prípadne ako tanečný parket počas spoločenských akcií. Je tu aj možnosť hry šachu so zväčšenými figúrkami – v dlažbe je za pomoci tmavších dlaždíc vytvorená šachovnica. Celý tento centrálny priestor dotvára platan, ktorý bude poskytovať tieň a zlepšovať mikroklímu tohto priestoru. Priestor je v letných mesiacoch možné aj zatieniť pomocou plachtoviny, ktorá môže byť kotvená v spodnej časti krokiev, prípadne o platan.

Zátišie

V nadväznosti na centrálny priestor sme navrhli zátišie s umeleckým dielom, ktoré „vytŕča“ z porastu vysokých tráv. Je tu navrhnuté aj gabiónové oplotenie, ktoré má od susedného pozemku poskytovať určitú mieru súkromia.

Situácia, detail stojiska

Kryté stojisko

Hlavný vstup na pozemok tvorí drevená posuvná brána, za ktorou sa nachádza väčšia mlatová plocha a prístrešok pre parkovanie troch automobilov. Prístrešok je zhotovený z dreva, má pultovú vegetačnú strechu, ktorá je naklonená od chalupy – vegetácia na streche splýva s terénom za prístreškom. Automobily budú „schované“ za teleskopickou drevenou bránou. Je tu umiestnené aj stojisko pre smetné nádoby. V prípade nedostatku parkovacej kapacity je možné parkovanie aj na spevnenej mlatovej ploche pred prístreškom.

Skleník

Jednou z požiadaviek bol aj návrh skleníka na pestovanie zeleniny. Ten sa nachádza západne od chalupy a je zhotovený z oceľových rámov. V nadväznosti na skleník sú potom umiestnené vyvýšené záhony a záhon byliniek, trvaliek a letničiek.

Existujúci stav pred návrhom fasády a exteriéru chalupy v Podkozinciach. Foto: súkromný archív pavlech architekti

Investor mal jednu z hlavných požiadaviek, že skleník má priamo nadväzovať na chalupu a má byť aj z domu vykurovaný. My sme skleník sme zámerne odsunuli od domu. Keby sa skleník pričlenil („prilepil“) k domu, chalupa by vyzerala mohutne. Nevyzeralo by to dobre. Týmto riešením je to vzdušnejšie a ľahšie. Majiteľ sa po odprezentovaní oboch variantov priklonil k riešeniu samostatne stojaceho skleníka.

Rez skleníkom

Bazén

Situácia, detail – bázen a skleník

V severozápadnej časti pozemku sme navrhli bazén s vyvýšenou terasou. Samotný bazén má rozmery 6×3 metre a je zhotovený zo železobetónu. Technológia bazéna je umiestnená pod terasou. Okolie bazéna je doplnené porastom vysokých tráv a ovocných stromov.

Pohľad od suseda. Bazén je zámerne (aj kvôli vysokej spodnej vode) navrhnutý ako iba čiastočne zapustený. Súkromie od susedov zabezpečia aj vyššie okrasné trávy.

Z tráv „vykúka“ umelecké dielo – napríklad bronzová socha.

Detail terasy a bazéna

Medzi skleníkom a chalupou vedie chodník, tvorený do trávnika zapustenými betónovými platňami, až k bazénu.

Pivnica

Neďaleko starej stodoly sme umiestnili pivnicu, ktorá bude slúžiť hlavne na uskladnenie ovocia a zeleniny. Pivnica je zhotovená zo železobetónu a je zapustená do svahu.

Situácia, detail – pivnica

Tvarovo je navrhnutá tak, aby bol nutný čo najmenší zásah do existujúceho svahu. Pivnica má zelenú strechu – svah plynule prechádza do roviny. Čelná stena pivnice je zhotovená z gabiónu. Jej úlohou je okrem spevnenia svahu aj estetická funkcia. Vstup do pivnice je zvýraznený tmavým oplechovaním ostení. Medzi pivnicou a stodolou je umiestnené ohnisko so sedením, ktoré je možné v prípade potreby premiestniť.

Alternatívne riešenie pivnice. Nenápadný tunel ako vstup. Toto riešenie je menej nápadné, ale vyžaduje si oveľa väčší zásah do svahu počas realizácie. Investor sa rozhodol pre riešenie s gabiónovou čelnou stenou, ktorá môže časom celá obrásť brečtanom alebo paviničom.

Rez pivnicou a bazénom

Fasáda

Čiastočne sme preriešili aj fasády chalupy – hlavne materiálové riešenie. Okolo okien sme navrhli šambrány z pieskovcového obkladu. Sokel je mierne zapustený a je takisto obložený pieskovcovým okbkladom. Fasáda je navrhnutá v svetlej „špinavo-bielej“ hrubozrnnej omietke.

Porovnanie 1

Existujúci stav pred návrhom fasády a exteriéru chalupy v Podkozinciach. Foto: súkromný archív pavlech architekti

Drevené okenice. Jeden z návrhov od predchádzajúcich projektantov. Vizualizácia: archív investora

Náš návrh. Pre komplikovanosť sme drevené okenice nahradili šambránami okolo okien. Šambrány môžu byť realizované z pravého pieskovca, alebo napr. z profilu Deco frame. Existujú aj ďalšie možné spôsoby realizácie okenných šambrán.

Návrh fasády nadväzuje na celkové riešenie exteriéru.

Porovnanie 2

Existujúci stav pred návrhom fasády a exteriéru chalupy v Podkozinciach. Foto: súkromný archív pavlech architekti

Drevené okenice. Jeden z návrhov od predchádzajúcich projektantov. Vizualizácia: archív investora

Náš návrh. Pre komplikovanosť sme drevené okenice nahradili šambránami okolo okien. Šambrány môžu byť realizované z pravého pieskovca, alebo napr. z profilu Deco frame. Existujú aj ďalšie možné spôsoby realizácie okenných šambrán.

Potok a vedľajší vstup

Pozemok priamo susedí s vodným tokom Kamečnica. Problémom je, že pozemok je nižšie ako komunikácia, ktorá je na opačnom brehu vodného toku. Hrozí teda riziko záplav. Pozemok je z dvoch strán obohnaný protipovodňovým valom. Ten sme prisypali zeminou až po jeho korunu – zo strany pozemku je val vnímaný iba ako terénna vlna.

Vedľajší vstup na pozemok sa nachádza v severovýchodnej časti – pešia lávka ponad vodný tok. Vďaka protipovodňovému valu sme lávku zdvihli do roviny, keďze v súčasnosti je v miernom sklone.

Pohľad zhora. Návrh pavlech architekti.

Návrh oplotenia

Návrh oplotenia, situácia

 

Stojisko a tienenie terasy – 3D náhľady

3D náhlady – pivnica a kryté stojisko pre autá.

Stojisko pre autá a možnosť tienenia terasy, 3D náhľady

 

Táto štúdia je dôkazom toho, že aj menšími krokmi a zásahmi sa dá navrhnúť dobre fungujúce a pekné dielo. V tomto prípade návrh fasády a exteriér.

Podmienkou je, aby sa investor a architekt navzájom počúvali, aby prebiehala diskusia (a nie diktát, z jednej či druhej strany – o tom niekedy nabudúce).

Je to niečo tak jednoduché, tá diskusia, tak základné a zároveň často tak ťažké.

Často k nej nedôjde. Nielen v pri spracovávaní návrhu, ale aj celkovo v spoločnosti, pri iných témach…

 

Tu sa to udialo. Ďakujeme…

 

Related posts

Znovuzrodený kostol

od Marek Pavlech
4 roky ago

Reakcie verejnosti na fasádu hotela a zle pochopený účel regulatívu

od Marek Pavlech
6 rokov ago

Víkendový rodinný dom v Starej Turej

od Marek Pavlech
1 rok ago
Exit mobile version