Interiér zrubovej chaty, Tále

Zadaním tohto projektu bolo navrhnúť interiér do čerstvo postaveného zrubu na Táloch. Chceli sme, aby už z návrhu bolo zrejmé, že sa nejedná o interiér rodinného domu, ale horskej chaty.

Obývačka, ktorá prechádza cez dve podlažia je dominantným priestorom celého zrubu. Použili sme samostatne stojace sedačky a kreslo doplnené o sériu konferenčných stolíkov. Pre umocnenie atmosféry koberec nahradila kravská koža. Za chrbátom obývačkového sedenia sme navrhli netradičnú masívnu knižnicu a vedľa nej kútik na čítanie. Obývacia časť má veľkú presklenú plochu, pred ktorú sme umiestnili závesy jemne smotanovej farby. Do konceptu sa nám hodil stojanový ďalekohľad nielen ako dekorácia, ale aj ako užitočná pomôcka pre pozorovanie krásnej tatranskej prírody. Skrinka pod tv je atypická, „potetovaná“ textom. Nad ňou visí drevený preglejkový jeleň, ktorého sme vlasnoručne vyrábali na mieru. Zavesené svetelné gule vytvárajú zaujímavú kompozíciu.

Priestor obývacej časti oddeľuje od jedálne a kuchyne obojstranný krb, ktorý je hlavným vykurovacím telesom. Jedáleň je jednoduchá s masívnym stolom a stoličkami pre osem až desať ľudí. Nad stolom je zavesené handmade svietidlo, ktoré pozostáva z deviatich retro žiaroviek.  Celú zostavu dopĺňa veľký obraz. V tesnej blízkosti jedálenského stola sa nachádza skrinka s matracom, ktorá je navrhnutá tak, aby sa na nej dalo aj zdriemnúť. Kuchyňa je jednoduchá, biela s výraznou drevenou nikou. Skrinka pod oknom a kuchynská nika sú taktiež z „potetovaného“ dreva. Kuchyňa obsahuje všetky zabudované kuchynské spotrebiče, vrátane vinotéky a práčky. Smrekové drevo zrubu sme tlmili betónovou gresovou dlažbou.

Na prvom podlaží sme navrhovali a realizovali tiež vstupné priestory, wc a súkromnú časť majiteľov, ktorá sa skladá zo spálne, vlastnej kúpeľne a šatníka. Na druhom podlaží sa nachádza spoločná kúpeľna so sprchovým kútom, dve menšie izby a jedna väčšia.

Viac o projekte si môžete prečítať v časopise môjdom 8/2016, na stránkach môjdomrefresherarchinfo a favi.sk

 

foto: Nora a Jakub

Autor
Ing.arch. Marek Pavlech, Ing.arch.Michal Paulišin
Miesto
Tále
Úžitková plocha
198 m2
Návrh
február - máj 2015
Realizácia
2015
Charakter
Návrh interiéru
Kategória