Katalógový vs. individuálny projekt rodinného domu – alebo, prečo si objednať architekta.

Ktorú cestu si vybrať?

Čím sa vlastne odlišuje katalógový projekt a následne dom od individuálneho? V prvom rade cenou projektu. Katalógový projekt je výrazne lacnejší. Čiže ušetrím!? Je aj takto postavený dom výrazne lacnejší? Ak porovnávame porovnateľné, tak  väčšinou nie je!

Nie všetky katalógové projekty a domy sú zlé. V ponuke je aj viacero dobrých projektov. Treba ale poznamenať, že tieto domy sú navrhované pre zidealizované prostredie a užívateľov. Ponúkaný projekt za skvelú cenu nebýva často kompletný.

Čo často v „katalógu“ chýba

Spravidla je potrebné doobjednanie celkovej situácie pozemku s osadením objektu na pozemok.  Často treba spolu s osadením dom zrkadlovo otočiť, lebo orientácia k svetovým stranám nevyhovuje, prípadne upraviť dispozíciu. Dodatočne sa rieši aj napojenie na inžinierske siete. Takto sa k základnej sume pripočítavajú ďalšie poplatky.

Zariaďovačky „mimo mierky“

Projektová dokumentácia nebýva často taká podrobná, ako by bolo potrebné. Navyše v pôdorysoch týchto domov bývajú zariaďovacie predmety „mimo mierky“ (čiže bývajú zmenšené). Tým sa izby zdajú byť veľké, chodby široké, kuchyne priestranné,…  Robí sa to kvôli lepšej predajnosti, dom sa Vám zdá veľký, priestranný a je „iba“ za … eur.

Pri reálnom zariaďovaní interiéru prichádza často k „vytriezveniu“. Miestnosti sú malé, chodby úzke, nemyslelo sa na úložné priestory, interiér sa nedá zariadiť…

Pôdorys rodinného domu – katalógový projekt. Počas návrhu interiéru sme objavili viaceré problémové body

Pomalšie, ale kvalitnejšie.

Individuálny projekt rodinného domu sa „rodí“ pomalšie, ako kliknutím na políčko – kúpiť. Ale ako sa hovorí, na dobré veci sa oplatí čakať a dom si nestaviate každé tri roky.

V začiatkoch je to výber architekta/projektanta, prvé stretnutie, obhliadka pozemku a následne architektonická štúdia. Počas návrhu klient s architektom konzultuje, vstupuje do procesu tvorby. Po odsúhlasenej štúdii sa rozpracuje projekt na stavebné povolenie a realizačný projekt.

V individuálnom projekte to nezostane len pri projekte rodinného domu. Rieši sa pozemok ako celok, viac o návrhu – Rodinný dom za humnami

Iba „pekné obrázky“, alebo najdôležitejšia časť projektu?

Architektonická štúdia je prvá a zároveň veľmi dôležitá časť projektovej dokumentácie. Je premietnutím zámeru klienta do konkrétnej podoby. Vychádza sa z požiadaviek klienta, tvaru a členitosti pozemku, z orientácie k svetovým stranám, limít a regulatívov, klimatických podmienok, atď. Dom je jedinečný, efektívne fungujúci  iba na tom jednom mieste.

Ostatné časti, ako projekt na stavebné povolenie a realizačný projekt sú v podstate jej podrobným prehĺbením. V týchto častiach architekt s tímom „profesistov“ – inžinierov podrobne navrhuje a prehodnocuje každú konštrukciu a detail.

návrh a projekt_ pavlech architekti, viac o návrhu – Rodinný dom v Dolnom Srní

Architekt Vám výrazne šetrí čas a peniaze! Nie je to na začiatku možno vidno, lebo prvotné investície sú väčšie, ale rokmi strávenými v „individuálnom“ rodinnom dome sa Vám investícia ukáže ako správne riešenie.

 

text: Marek Pavlech

foto: pavlech architekti