Rekonštrukcia

Veľký Kýr je pomerne veľká obec, ktorá sa nachádza v okrese Nové Zámky. Zadanie na rekonštrukciu rodinného domu sme dostali v marci tohto roka. Počas procesu navrhovania architektonickej štúdie sa majitelia rozhodli dom s veľkou záhradou predať. Dom je teda na predaj.

pôvodný stav, pohľad z ulice

Pôvodný stav

Pôvodný dom, ktorý sa rozhodli rodičia majiteľov rekonštruovať a nadstaviť, bol klasický „štvorec“ so stanovou strechou. Po nadstavbe a prístavbe nadobudol tvar a vzhľad, ktorý sa nezmenil do dnešného dňa. Majitelia sa preto rozhodli dom zrekonštruovať.

pôvodný stav, pohľad zo záhrady

pôvodný stav, pôdorys 1.NP – podklad pre rekonštrukciu, 1979 

Dom bol po rekonštrukcií v 80. rokoch trojgeneračný. Predné dve izby (napravo) slúžili ako „samostatný bytík“ pre starých rodičov.

pôvodný stav, pôdorys 2.NP – podklad pre rekonštrukciu, 1979 

náš návrh, 2016 – pohľad zo susedného pozemku

Návrh

V návrhu sme spravili viacero dispozičných zmien a „rošád“. Prvou bolo vytvorenie zádveria, ktoré v dome chýbalo. Pôvodne sa vstupovalo hneď do haly. Kuchyňu sme zachovali, ale zväčšili a presvetlili prepojením s novou obývačkou. Pôvodnú obývaciu izbu nahradila spálňa s veľkým šatníkom. Na mieste novonavrhovanej obývačky s jedálenským stolom boli pôvodne už spomínané izby starých rodičov. Novým návrhom vznikol prepojený otvorený hlavný obytný priestor pozostávajúci s obývacej, jedálenskej a kuchynskej časti, ktorá je z časti od ostatných dvoch oddelená.

Navrhovaný stav, pôdorys 1.NP

Navrhovaný stav, pohľad z dvora

Novým návrhom sme chceli dve hmoty, ktoré spolu tvoria dom od seba oddeliť. V „tehličkovej“ časti sa okrem spálne nachádza samostatne prístupný sklad, ktorý môže slúžiť ako letná kuchynka a pivničné priestory. Dom má dve veľké pivnice, v ktorých sa ešte donedávna vyrábalo víno. Pred túto časť, ktorá je priaznivo nastavená slnečným lúčom,sme navrhli krytú terasu, „gánok“ s odkazom na ľudovú architektúru.

Navrhovaný stav, pôdorys 2.NP

Na druhom nadzemnom podlaží bolo zmien menej. Dve detské izby sme zachovali, ale zmenili sme ich zariadenie. Pôvodnú spálňu rodičov sme zmenšili a vytvorili pracovňu. Jej zmenšením sme vytvorili druhý vstup na strechu, ktorá by sa mohla premeniť na „zelenú terasu“.

Návrh, vizualizácie

 

text: Marek Pavlech

návrh: pavlech architekti

spolupráca: Jana Kubicová