Kaviareň, foyer a výťah – DK Javorina, Stará Turá

Nový výťah

Dôležitým krokom k ďalšiemu rozvoju a modernizácii DK Javorina je doplnenie výťahu a tým vytvorenie bezbariérového prístupu. Počas spracovania štúdie sa preverilo viacero umiestnení výťahovej šachty z hľadiska technických a prevádzkových možností. Teleso výťahu je navrhnuté v jemnej bielej farbe, aby nepôsobilo v priestore átria agresívne.

Foyer a vnútorné átrium

Ďalšou časťou štúdie je celkový návrh interiéru foyeru a jeho vnútorného átria. Rekonštrukciu sme navrhli citlivo, odstránili sme všetky prebytočné nánosy a snažili sme sa „vypichnúť“ to najlepšie z priestoru.

Pôvodné interiérové dekoratívne prvky z obdobia socialistického realizmu, ako prisadené plastické svietidlá na stenách, stĺporadie átria, fabióny či veľké kruhové stropné svietidlá sú samé o sebe výrazovo silné. V návrhu nechceme negovať históriu budovy, ani výrazne meniť charakter interiéru. Zmenou farebnej škály, jej zjednotením v odtieňoch bielej a teplej svetlosivej farby sa interiér presvetlí a aj výraznejšie hmotové prvky budú pôsobiť jemnejšie. Pôvodné svietidlá sa zrekonštruujú a doplnia súčasnou modernou technikou. Pôvodné travertínové podlahy sa obnovia.

Farebným akcentom interiéru budú sklené výplne zábradlia v átriu. Plné nepriehľadné výplňové tabule nahradia polo priesvitné zeleno-hnedé sklá, ktoré podporia noblesnú, historizujúcu atmosféru. Z priestoru vnútorného átria budú po stranách výťahu umiestnené veľké zrkadlá. Voľná stena átria druhého podlažia bude určená na umiestnenie umeleckého diela – reliéfu, plastiky, či reprezentačného znaku mesta. V návrhu sme použili umelecké dielo – bronzový reliéf tura.

Kaviareň

Pri rekonštrukcii kaviarne sme postupovali obdobne ako pri priestore foyeru a vnútorného átria. Interiér sa očistil od nánosov, ktoré sa postupne pridávali celé desaťročia. Farebná škála stien a plastických stropných svietidiel sa upravila do bielej a teplej svetlosivej farby. Žalúzie nahradili krémovo biele závesy. Pódium kaviarne sa zachovalo a obnovilo, odstránil sa podhľad s disko-svetlami, funkciu opony zabezpečí biely zatemňovací záves. Priestory medzi stĺpmi pri oknách sme využili na vytvorenie čalúnených boxov na sedenie. V priestore medzi stĺpom a fasádou sú za chrbtom čalúnenej lavice osadené kvetináče pre tzv. izbové rastliny.

Pôvodné stropné svietidlá kaviarne sú doplnené o elegantné prisadené a zavesené guľové svietidlá.

Bar

Nový bar sme navrhli ako vypuklý do priestoru. Zadnú stenu barovej niky tvorí jemne zrkadlivá bronzová platňa. Popred bronzovú platňu sú osadené poličky na fľaše a potrebný riad. Barový pult, jeho obkladové lamely aj čelná stena baru sú z orechovej dyhy. V drevenom obklade steny sú ukryté posuvné uzamykateľné dvere do zázemia a kuchynky. Všetko čalúnenie v kaviarni je navrhnuté v tmavom, modro-zelenom zamate.

Dva páry pôvodných dvojkrídlových dverí do kaviarne sa doplnili o tretie v strednom module presklenia. Takto budú sklené moduly striedavo pevné a otváravé. Všetky dvojkrídlové dvere sú navrhnuté na posuvný systém. Možnosť otvorenia poskytne dynamické prepojenie priestoru kaviarne s vnútorným átriom. V prípade spoločenských udalostí, vernisáží a recepcií môžu byť priestory prepojené.

Kuchyňa

Zázemie a kuchynka za barom musí zodpovedať flexibilnému využitiu priestoru kaviarne. Do kuchynky vedie vlastné obslužné schodisko z miestnosti prvého nadzemného poschodia.
Riešenie kuchynky zachováva funkčný gastro výťah a odhaľuje pôvodné obslužné schodisko. Aby toto riešenie dávalo zmysel, ku kuchynke sme funkčne pripojili aj miestnosť na prvom nadzemnom podlaží, tak ako to bolo pôvodne navrhnuté. Kuchyňa je navrhnutá s moderným gastro vybavením. Na prvom podlaží sa nachádza šatňa s hygienou, sklad a schodisko vedúce do kuchyne.

Zrekonštruovaný priestor sa v budúcnosti môže využívať na rôzne akcie. Koncerty, besedy a prednášky, rodinné oslavy, svadby, plesy či recepcie.

Viac sa o rekonštrukcii interiéru kaviarne, vstupných priestorov, foyeru a vnútorného átria DK Javorina dočítate v blogu Rekonštrukcia priestorov v DK Javorina.

 

Pozrite si tiež návrh rekonštrukcie knižnice v DK Javorina v Starej Turej.

Autori
Ing.arch. Marek Pavlech, Ing.arch. Mária Rakúsová
Miesto
Stará Turá
Úžitková plocha
392,2 m2
Návrh
2019 - 2020
Realizácia
2021 - 2022
Charakter
Rekonštrukcia, Návrh interiéru
Kategória