Café Bábovka, Trnava

V historickom centre Trnavy sa rozhodli mladí manželia zhmotniť svoje sny formou útulnej kaviarničky. Zameranie kaviarne však nebolo celkom obyčajné. Hlavným lákadlom v kaviarni budú predovšetkým bábovky, ktorých výrobe sa majiteľka venuje už niekoľko rokov.

Zadanie návrhu café Bábovka bolo aj pre nás zákuskom a s nadšením sme sa pustili do jeho riešenia. Priestoru nebolo nazvyš, preto riešenie dispozície bolo navrhované so zreteľom na efektivitu a funkčnosť, estetika sa pritom však nestala iba podružnou funkciou. Dominantou priestoru sa stala „bábovková stena“. Jedná sa o plošne najväčšiu a najcelistvejšiu stenu, ktorá je dekorovaná  veľkým množstvom rôznych  bábovkových foriem a odliatkov. Bábovky sú umiestnené na sústredných kružniciach, ktorých hustota  sa zo zvyšujúcim sa polomerom mení. Priestor tak dostal svojho ducha. Vďaka monochromatickej plastickej stene má totiž svoj jedinečný a špecifický charakter. Nakoľko výraz bábovkovej steny je v priestore silný, ďalším zariadením sme sa preto snažili útulný výraz maličkej kaviarne hlavne doplniť a podčiarknuť.

Prirodzeným stredobodom prevádyky kaviarne sa stal bar, ktorý je aj výstavným  miestom  báboviek  a iných pekárenských dobrôt. Toto odbytové miesto je  navrhované tak, aby vystavované bábovky mali dostatočný priestor a v kaviarni  mohli vyniknúť. Nakoľko sme museli šetriť priestor, ideálnym riešením pre umiestnenie potrebnej šatňovej komory pre zamestnancov sa stal na prvý pohľad nepraktický a neestetický výklenok. Hra obrazov a tabúľ, ktorá ľahko maskuje vstup do šatne  sa stala  akousi výrazovou odpoveďou na dizajnovú stenu s bábovkami.

Kontrastne od jemnej “pastelovo – ladenej“ kaviarne ,bol navrhnutý priestor toaliet, ktorého farebnosť je riešená viac-menej monochromaticky. Priestory sú navzájom opticky prepojené použitím rovnakej dlažby. Vysokú svetlú výšku priestoru nad toaletami sme využili ako skladové priestory pre exteriérový sezónny nábytok.

Viac info na webe archinfo.

Autor
Ing.arch. Marek Pavlech, Ing.arch. Zuzana Patrášová
Miesto
Ulica Divadelná, Trnava
Úžitková plocha
39,1m2
Návrh
2017
Realizácia
2017
Charakter
Návrh interiéru
Kategória