Z predchádzajúceho článku sme sa teoretickou cestou čo to dozvedeli o tom, aké to bolo je a bude s naším bývaním. Keďže budúcnosť nie je nikomu ľahostajná, teraz si bližšie priblížime to,  čo bude –  čiže návrh inteligentných domov.

Návrhy a realizácie naších rodinných domov najdete v našom portfóliu. ilustračná foto: http://www.homesystem.sk

Čo si človek predstavuje pod pojmom inteligentný dom? Samozrejme, keď človek povie slovo inteligentný, hneď mu zíde na um niečo chytré, bystré.. ale akú to ma spojitosť s domom?

Inteligentný dom je špeciálne navrhnutý alebo upravený tak, aby ste mohli ovládať takmer všetky aspekty Vášho domáceho prostredia z ľubovoľného miesta kdekoľvek. Namiesto viacerých nezávislých systémov a mnohých ovládačov, sú všetky zariadenia ovládané a kontrolované cez jednoduchú aplikáciu vo Vašom mobile, tablete alebo PC. Chytré že?

Človek kráča s dobou a v tomto uponáhľanom svete sa mu určite zíde zjednodušenie si každodenných činností, spríjemnenie bývania, ušetrenie energie a peňazí, ochrana svojich blízkych a svoj majetok. Na základe týchto aspektov, vzniklo mnoho inteligentných riešení nielen pre Vašu domácnosť, ale celkovo pre Váš celý dom.

 ilustračná foto: http://www.homesystem.sk

 

Čo potrebujeme pre vytvorenie inteligentného domu?

Domáce centrum

  • Senzory (pohybový, teplotný, otvorenia dverí a okien, senzor dymu, vytopenia, vlhkosti, svetla,…)
  • Moduly – ovládače (stmievač, ovládací modul motorov a brán, on/off vypínač, zásuvka, hlavica na radiátor, ovládací modul multimédií…)
  • (chuť a peniaze)

Výhody inteligentného domu.

1) Ovládanie a osvetlenia v interiéri a exteriéri

Treba určiť počet svetelných okruhov, z ktorých bude mať každý svoj prívod. Tieto okruhy si možno nastaviť v podstate akokoľvek; závisí to od činností, pri ktorých svetlo potrebujeme. Výhodou je možnosť ovládať každý z týchto okruhov jediným zapnutím či vypnutím rôzne svetelné scény.

  • svietenie v rôznych automatických časových režimoch
  • spínanie na súmraku a svitaní (záhrady, chodby, schody…)
  • vypnutie všetkých svetiel pri odchode z domu

2) Ovládanie tieniacej techniky (žalúzie, rolety, markízy)

Musia byť, samozrejme, na elektrické ovládanie.

  • otváranie/zatváranie a naklápanie žalúzií
  • ovládanie jednotlivo, po skupinách, či všetky naraz
  • pri odchode z domu možnosť automatického zatiahnutia
  • možnosť ovládania tlačidlami, mobilom, PC…

3) Regulácia vykurovania a ventilácie (zóny pre každé podlažie)

Na reguláciu kúrenia sa používajú termoelektrické hlavice. Tie sa umiestnia na zdroj tepla (radiátor alebo podlahové kúrenie), ventiláciu je zasa možné zabezpečiť pomocou stropných jednotiek.

  • vytváranie rôznych teplotných režimov – pre každý deň v týždni
  • prepojenie so žalúziami/roletami
  • prechod do úsporného vykurovacieho režimu pri odchode z domu
  • možnosť ovládania tlačidlami, mobilom, PC…
  • ovládanie kúrenia napr. z práce – možnosť si ho zapnúť prípadne zvýšiť

4) Ovládanie vstupnej, prípadne garážovej brány tlačidlom

5) Ovládanie zásuviek spotrebičov

6) Zabezpečovacie zariadenia

Možnosť nainštalovať množstvo prvkov ochrany od snímačov pohybu až po snímače rozbitia skla.

7) Ovládanie hudby a videa

Pre objednávateľov inteligentných systémov sa pomaly stáva automatickou požiadavkou. Vo vybraných miestnostiach treba umiestniť obrazovky a reproduktory a samozrejme umiestniť zdroje hudby i obrazu. Audiozariadenia aj videozariadenia tiež možno nastaviť rôznym spôsobom, napríklad ak obyvateľ domu prejde z jednej izby do druhej, obraz a zvuk sa tam automaticky zapne a v miestnosti, z ktorej odišiel, sa zasa vypne. Tiež je možné nastaviť automatické vypnutie oboch zariadení pri odchode z domu, ako aj zapnutie pri príchode.

 ilustračná foto: http://www.ucdesign.sk

Vidíme teda, že inteligentný systém nám vie toho veľa ponúknuť ako v oblasti bezpečia, tak i z hľadiska komfortu. Síce zostane nejaká tá skupina ľudí, ktorá si povie, „veď doteraz sme to zvládli i bez takýchto vynálezov“, avšak podľa skúseností z iných krajín, odkiaľ k nám táto novinka prichádza, možno súdiť, že aj u nás ju čaká slušná budúcnosť.