Chata, ktorá kopíruje terén.

Naším zámerom bolo navrhnúť chatu, ktorá čo najviac kopíruje terén, je v teréne zapustená a nenápadná.

003-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti

Vizualizácia. Pohľad na terasu, ktorá je prístupná aj z interiéru, z kúpeľne a sauny. V pozadí vstup do chaty

Vychádzali sme z ľudovej architektúry

Použili sme slovenský osvedčený tvar domu a doplnili sme ho výstupkami v podobe krytej terasy a vysunutého vstupu – závetria. Nie len tvarom sme sa inšpirovali v miestnej architektúre, ale aj použitím materiálov ako kameň, plech, drevo.

Krytá terasa je navrhnutá ako betónová s viditeľným a priznaným debnením („šalovaním“) z drevených lát, ktoré v betóne zanechajú charakteristickú kresbu dreva.

013-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti-situacia

Chata je osadená v pomerne prudkom svahu, rovnobežne s vrstevnicami. Sprístupnená je zjazdným chodníkom, ktorý tvorí v točitej časti rampu a stúpa až k miestnej asfaltovej ceste. Na tejto spevnenej ploche je navrhnuté aj parkovanie. situácia pavlech architekti

014-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti-podorys1np

Pôdorys 1.NP. Pre lepšie splynutie s terénom, lepší výhľad a kontakt s exteriérom je vstup do chaty prehodený, je o poschodie vyššie. Do dennej časti sa zostupuje.

Chata, do ktorej sa vstupuje naopak.

Pre lepšie splynutie s terénom, lepší výhľad a kontakt s exteriérom je dispozícia vstupu prehodená. Vstupuje sa do chaty v časti podkrovia a do dennej časti sa zostupuje o poschodie nižšie.

Tento princíp umožnil chatu výraznejšie zapustiť do terénu a v čo najväčšej miere kopírovať jeho profil. Chata je od cesty nenápadná, trčí iba strecha, naopak do krajiny sa naplno otvára.

015-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti-podorys2np

Pôdorys 2.NP s netradičným vstupom do podkrovia. Vstup je od nočnej časti a kúpeľne so saunou oddelený posuvnými dverami. Do skladu, kde možno „parkovať“ bicykle sa vstupuje z exteriéru cez vysunutú lávku, malú terasu. Z opačnej, východnej strany, sa vieme dostať do časti hygieny – kúpeľne so saunou.  

Od dediny nenápadná, smerom k lesu otvorená.

Chata je nenápadná, od cesty nepúta na seba pozornosť. Smerom k výhľadom a prírode sa naplno otvára.

Nenápadnosť od cesty je umocnená aj dispozičným a materiálovým riešením. Kvôli zabezpečeniu chaty sme na severnú stranu chaty nenavrhli žiadne strešné okná. strecha je len o niečo vyššie ako spevnená plocha zjazdného chodníka. Spevnené plochy sú tvorené mlat-om.

 

016-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti-rez

Od cesty je chata oddelená optickou bariérou tvorenou pomerne hustou smrečinou. Dopomáha tiež výškový rozdiel medzi úrovňou cesty a úrovňou chaty. Priečny rez.018-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti-pohlady

Obrázok východného pohľadu dobre prezentuje zapustenosť chaty a tiež jej „plazenie“ po teréne, ktoré dotvárajú krytá terasa a vysunutý vstup. Južný pohľad sa otvára smerom do prírody.017-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti-rez

Pozdĺžny rez s vykreslením jednotlivých úrovní – cesta, príjazdový zjazdný chodník (rampa medzi nimi) a úrovne chaty.019-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti-pohlady

Západný pohľad so vstupom do „bicyklárne“ a parkovanie auta. Severný pohľad a „utopená“ chata s vysunutým vstupom.

Vizualizácie

004-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti

Pohľad z úrovne terénu, z chránenej lúky zapísanej v Natura 2000. Svah je naozaj prudký.

006-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti

Pre lepšie odprezentovanie krytej terasy sme siahli aj po pohľade z perspektívy letiacej sýkorky 😉 . Svah je prudký. Takýto pohľad by z perspektívy chodca nebol možný. Spôsob uzatvárania terasy a celej chaty je opísaný v priloženom blogu.

008-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti

Príjazdová cestička s možnosťou parkovania max. troch áut.

009-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti

Nenápadnosť chaty, z pohľadu od cesty, umocňuje smrečina, ktorá tvorí dobrú optickú bariéru.

010-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti

Návrh interiéru bude samostatným zadaním. V návrhu chaty sme zachytili základný interiér a hlavne výhľady cez veľké okná.

012-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti

Sýkorka letí a vidí. Človek by pre strmý svah takto chatu nevidel, jedine tak z koruny orecha, ktorý sa nachádza v strede lúky.

011-hodrusa-hamre-chata-uzavreta-pavlech-architekti-oz

Vo vizualizácií je odprezentovaný základný interiér, ktorý vychádza z navrhnutého dispozičného riešenia a návrhu chaty. Návrh interiéru nadviaže na architektonickú štúdiu. Následne začneme spracovávať projekt pre stavebné povolenie v realizačnej podrobnosti. Počas realizácie budeme zabezpečovať autorský dozor.

020-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti-oz

Detail  krytej terasy

005-hodrusa-hamre-chata-uzavreta-pavlech-architekti-oz-

„Betónový drevený obklad“. Vytvorením debnenia starou technikou, z drevených dosiek, získa terasa zaujímavú kresbu dreva.

007-hodrusa-hamre-chata-uzavreta-pavlech-architekti-oz

Západný pohľad. Tradičné s moderným v symbióze.

021-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti-oz

022-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti-oz

023-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti-oz

024-hodrusa-hamre-chata-pavlech-architekti-oz

Štyri pohľady z vtáčej perspektívy.

Viac sa o návrhu chaty dočítate v našom portfóliu.

V blogu o zabezpečení sa dočítate ako možno chatu uzavrieť v neprítomnosti majiteľov

 

Ak nehľadáte chatu, ale návrh rodinného domu, pozrite si napríklad návrh rodinného domu v Dolnom Srní.