Návrh trojizbového bytu s prvkami provensálskeho a škandinávskeho dizajnu. Viac info v môjdom.

Provence

Návrh interiéru v provensálskom štýle nerobíme často. Popravde tento štýl nevyhľadávame. V tomto prípade nás klient oslovil, že by mal rád návrh interiéru od nás, ale v provance duchu. Nakoniec sme zadanie zobrali a navrhli interiér s klientovými požiadavkami, ale „po svojom“. Niekedy sme museli z jeho požiadaviek a hlavne inšpirácií uberať, vysvetlovať, niekde naopak pridať. Klient mal navyše netradičnú požiadavku kombinovať provensálsky štýl so škandinávskym… 

Svetlé drevo, prevažujúca biela, prírodné materiály a doplnky.

Zadanie

Zadaním interiéru bolo preriešenie celého bytu v provensálskom štýle. Majiteľ, „pán domu“, chcel zakomponovať štipku severského dizajnu. Zaujímavá kombinácia sa stala pre nás výzvou. Pozreli sme sa na tento provence style našimi očami a myslíme si, že to nedopadlo najhoršie. Samotné „noty“ provensálskeho štýlu sú zaujímavé pri ich správnom nakombinovaní a pomere. Zámerne sme sa chceli vyhnúť sladučkému interiéru, ako býva často publikovaný. Inšpirovali sme sa teda pravým provence…

Viac info. v časopise alebo webe môjdom

Spojená obývacia izba s jedálenskou časťou

Neprecukríkovať!

Samotný provensálsky štýl, keď nie je „precukríkovaný“, mi nevadí, nemám s ním problém. Vadí mi jeho používanie v interiéroch panelákových bytov. Ak by som mal použiť tento štýl na Slovensku, navrhovať ďaľší interiér, vybral by som si napríklad preslnený rodinný dom, ktorý je zaujímavo osadený v prírode, alebo niekde „na konci dediny“. Čiže skôr slnko, príroda, vinič a nie výťah, panel a malá lodžia.

Návrh sme síce spravili, ale neboli sme s ním stotožnený. Nie návrhom, ale filozofiou návrhu. Podľa nás do trojizbového bytu v Trstenej provensálsky interiér nepatrí. 

Skutočné Provensálsko je super. Pozor na jeho karikatúry!

Provensálsko je územie v juhovýchodnom Francúzsku. Stredomorie, levandula, dobré víno, syry, korenie, statky, vinárstva, farmy. Atmosféru tohto kraja veľmi dobre zachytil vo svojom filme Dobrý ročník s Russellom Croweom v hlavnej úlohe americký režisér Ridley Scott.

Jednoducho ak chcete tento štýl použiť na Slovensku, urobte tak aspoň v rodinnom dome s terasou a záhradou…

Nízku skrinkovú zostavu, ktorá nadväzuje na otvorenú knižnicu sme potiahli aj do priestoru pod TV. Táto časť môže v prípade väčšej návštevy poslúžiť ako doplnkové sedenie.

Na Tv stene sme použili drevený obklad z bieleného dubu. Obklad je kotvený na rošte a vytvára medzi stenou a obrazovkou potrebnú dutinu na vedenie káblov.

Provensálsky štýl imponuje hlavne ženám. Majú na ňom rady jemnosť, útulnosť, možnosť použitia veľkého množstva doplnkov, textílií, vankúšikov. Ak sa to so všetkým menovaným nepreženie, provance interiér môže byť zaujímavým protipólom k minimalizmu. Avšak veľmi ľahko sa dá skĺznuť do gýču.

Návrh trojizbového bytu s prvkami provensálskeho a škandinávskeho dizajnu. Viac info v môjdom.

Podlahu sme navrhli drevenú, v odtieni svetlý dub. Ak si nemôžete dovoliť drevenú podlahu, na trhu existuje viacero typov podláh imitujúcich drevo. Spomeniem aspoň vinilové podlahy, laminátové podlahy alebo dlažbu.

Pri návrhu a zariaďovaní interiéru, ale aj pri stavbe rodinného domu treba dbať na zdravé bývanie.

Farby, materiály a prvky tohto štýlu lepšie vyznejú v preslnenom priestore.

Kuchyňa. Ak je nedostatok priestoru a chýba pracovná plocha, radi využívame vykonzolovanú zostavu pod oknom.

Na navodenie príjemnej, alebo ak chcete romantickej atmosféry, určite dobre poslúžia rôzne typy osvetlenia.

V dnešnej dobe je mnoho spôsobov ako v interiéry navoliť príjemnú atmosféru. Návrh osvetlenia je veľmi dôležitý. Osvetlenie v danom priestore môžeme rozdeliť do viacerých okruhov so samostatným ovládaním. Navyše môžeme použiť regulovanie intenzity osvelenia, tzv. „stmievač“, alebo si navoliť nielen intenzitu, ale aj farbu a „teplotu“ svetla.

V tomto krátkom článku som chcel vysvetliť, kde sa provensálsky štýl hodí a kde podľa mňa nie. My sme si vyskúšali práve ten variant, kde podľa nás nemusel byť 🙂 .

 

text: Marek Pavlech

návrh: Marek Pavlech, Michal Paulišin

 

Pozrite tiež Návrh bytu v novostavbe Pod Vŕškami, ktorý sme zastrešili od návrhu až po jeho zrealizovanie.