Rekonštrukcia má svoje čaro, ale častokrát je náročnejšia ako novostavba. Pred touto dilemou stál aj investor – postaviť nové, alebo rekonštruovať staršie? Nakoniec zvíťazila rekonštrukcia domu, ktorý začal stavať a nedokončil majiteľov otec. Rodinný dom bol postavený podľa katalógového projektu začiatkom 90-tych rokov. Majitelia si projekt trochu upravili, lebo pôvodný projekt bol navrhnutý do radovej zástavby.

0001-rodinny-dom-belusa-puchov-rekonstrukcia-pavlech-architekti
Pôvodný stav, zdroj: súkromné foto, pavlech architekti

0002-rodinny-dom-belusa-puchov-rekonstrukcia-pavlech-architekti
Pôvodný stav, zdroj: súkromné foto, pavlech architekti

007-rekonstrukcia-rodinny-dom-belusa-povodny-stav-podorys
Pôdorys 1.NP a 2.NP – pôvodný stav

001-rekonstrukcia-rodinny-dom-belusa-vizualizacia-3d
Vizualizácia, pohľad zo záhrady.

Podľa požiadaviek investora sme preriešili dispozíciu domu. Výraznejšie sme sa venovali aj vonkajšiemu vzhľadu a fasádam. Plošne príliš veľkú a „nudnú“ plochu strechy sme oživili „hrou pridaných hmôt a výhryzov“. Riešenie vikiera a zapusteného balkónu umožňuje presvetlenie vnútornej dispozície horného obytného podlažia, ktoré bolo predtým problémové. 

010-rekonstrukcia-rodinny-dom-belusa-situacia
Situácia

Obytné priestory tohto podlažia sú z uličnej strany presvetlené systémom klasických strešných okien. Odpoveďou na kubus moderne riešeného viekiera sa stala konštrukcia pergoly prestrešujúcej terasu na prízemí objektu. Hravé stvárnenie hmôt objektu je vyvážené výberom materiálov a farebného riešenia. Fasáda je navrhnutá ako kontaktný zatepľovací systém omietnutý exteriérovou omietkou svetlej šedej farby, kontrastujúcej s tmavou farbou sokla a plechovej strechy. Jednoduchú farebnosť fasády oživuje použitie drevených prvkov a obkladu pri vchode do domu.

003-rekonstrukcia-rodinny-dom-belusa-vizualizacia-3d-ulica-vchod-garaz
Vizualizácia, pohľad z cesty.

Keďže výrazným determinantom rekonštrukcie bola finančná nenáročnosť, rozhodli sme sa pre variant s malými zásahmi do dispozície a využili sme rozmiestnenie starých rozvodov v dome. Hlavná denná časť sa nachádza na vyvýšenom prízemí.

004a-rekonstrukcia-rodinny-dom-belusa-vizualizacia-3d-zahrada-terasa-vecer-zapad
Vizualizácia, pohľad zo záhrady.

008-rekonstrukcia-rodinny-dom-belusa-podorys-navrh-prizemie
Návrh, pôdorys 1.NP

Dispozícia umožnila navrhnúť priestrannú obývačku prepojenú s kuchyňou a jadálenským kútom. Z kuchyne sa prechádza na terasu širokým pohodlným schodiskom až do veľkej záhrady a sadov. Na prízemí sa nachádza aj izba, domácej pani – matky majiteľa, s veľkou kúpeľnou.

005-rekonstrukcia-rodinny-dom-belusa-vizualizacia-3d-zahrada-terasa
010-rekonstrukcia-rodinny-dom-belusa-podorys-navrh-podkrovie
Návrh, pôdorys 2.NP – podkrovie

V podkroví  na druhom nadzemnom podlaží je navrhnutá nočná časť  pre majiteľa domu a jeho rodinu, ako aj priestkaný šatník s multifunkčným využitím a kúpeľňa. Nakoľko je dom veľký, priestory  najvyžšieho podlažia  v podkroví budú využívané už iba ako skladový priestor.

009-rekonstrukcia-rodinny-dom-belusa-podorys-navrh-suteren
Návrh, pôdorys 1.PP

Na  pôvodnom mieste polozapusteného suterénu objektu ostáva garáž s malou dieľničkou, ktorá je však po novom oddelená od ostatných skladových priestorov. V priestore suterénu vznikol priestor pre novú pivnicu, prístupnú vlastným vstupom zo záhrady, a multifunkčnú miestnosť , ktorú môže domáci pán využívať napríklad ako telocvičňu, prípadne herňu…

015-rekonstrukcia-rodinny-dom-belusa-vizualizacia-3d-nahlad
Perspektíva a axonometria

 

Autori: Ing.arch. Marek Pavlech, Ing.arch. Zuzana Patrášová,

Spolupráca: Ing. Katarína Pavlíková

Návrh: 2017

Miesto: Beluša, okr. Púchov