V tomto projekte sme navrhovali interiér do rodinného domu v okrajových častiach mesta Brezno. Investor postavil rodinný dom podľa katalógového projektu. Po dokončení hrubej stavby zistil, že projekt mohol byť trochu iný a s viacerými časťami si nevedel rady. Novovzniknuté priestory sa javili pridlhé a úzke…

001-interier-rodinny-dom-brezno-pavlech-architekti
V návrhu sme začali najprv odvážnejšie s použitím preglejky, neskôr sme od toho upustili a po vzájomnej dohode sme pokračovali v umiernenom koncepte.

003-interier-rodinny-dom-brezno-pavlech-architekti
Dekor preglejky použitý pre vypracovanie vizualizácií (pracovné vizualizácie) je príliš výrazný, ak by sa ale použil jemnejší dekor – napríklad breza, výsledok by bol pekný.

Návrh

Domáci majú početnú rodinu a počas osláv sa všetci stretávajú, preto jednou z hlavných požiadaviek bolo vytvoriť čo najviac miest na sedenie. Vytvorili sme teda knižnicu v ktorej sme skĺbili viaceré funkcie. Knihy, dekorácie, tv stena a v spodnej časti uloženie taburetov. Taburety slúžia na sedenie, ale aj ako úložný priestor. Farebnosť, materiály a prvky sme volili odvážnejšie, farebné, nakoľko sa jedná o mladú rodinu.

003b-interier-rodinny-dom-brezno-pavlech-architekti
Výsledné riešenie, „umiernenejší“ variant. S výsledkom sme boli spokojní.

005-interier-rodinny-dom-brezno-pavlech-architekti
Drevený preglejkový kubus, okapotovanie komory. V časti kuchynskej linky, v medziskrinkovom priestore, je na preglejku kvôli údržbe kotvená sklenená zástena.

Pre optické skrátenie dlhého slížového priestoru sme navrhli čiernu kuchynskú nábytkovú stenu s chladničkou a veľkými skriňami. Preglejková komora, ako samostatná hmota, vyčnieva do priestoru. Čierny jedálenský stôl, ktorý nadväzuje na kuchynskú stenu, dopĺňajú dizajnové čalúnené stoličky. Svietidlá v kuchyni sú rovnakého typu ako v jedálni, líšia sa iba farbou a veľkosťou. Obývačku tvorí rohová sedačka a dizajnové kreslo. Podľa potreby sa k sedeniu pripoja aj spomínané taburety. Veľké okenné plochy tienime pomocou svetlých závesov. Interiér sme volili jednoduchý s výraznejšími doplnkami, či umeleckými dielami…

007-interier-rodinny-dom-brezno-pavlech-architekti
Pohľad z obývačky. Miestor preglejky možno použiť dyhu alebo laminovanú drevotriesku s drevodekorom v svetlejších odtieňoch.

009-interier-rodinny-dom-brezno-pavlech-architekti
Jedálenské sedenie s umeleckým dielom.

010-interier-brezno-detska-izba-dievca-pavlech-architekti
Detská izba pre dievčatko.

011-interier-brezno-detska-izba-dievca-pavlech-architekti
Detská izba pre dievčatko.

012-interier-brezno-detska-izba-pavlech-architekti-chlapec
Detská izba pre chlapca.

013-interier-brezno-chodba-pavlech-architekti
Návrh predsiene, vstupné priestory do domu.

014-kupelna-interier-brezno-pavlech-architekti
Spoločná kúpeľňa.

Riešili sme tiež návrh spálne. O ňom sa dočítate viac v samostatnom blogu – tu.

 

Autori: Ing.arch. Marek Pavlech, Ing.arch. Michal Paulišin

Spolupráca: Laura Dräxler

Návrh: 2015