Zadaním architektonickej štúdie bol návrh interiéru dennej časti rodinného domu, ktorá pozostáva z obývačky, jedálne a kuchyne. Jednou z hlavných požiadaviek klientov v návrhu interiéru bolo vytvorenie kuchynskej linky s ostrovčekom, jedálenského sedenia v okne a umiestnenie pracovného miesta.

001-interier-rodinny-dom-lubina-pavlech-architekti
002-interier-rodinny-dom-lubina-pavlech-architekti
Z dennej časti je krásny výhľad.

007-interier-rodinny-dom-lubina-pavlech-architekti
006-interier-rodinny-dom-navrh-skica-pavlech-architekti
Vývojové škice, variant s priečnym radením.

Návrh

Počas tvorby sme klientom odprezentovali viacero variantov. Kládli sme dôraz na využiteľnosť kuchyne, variabilitu priestoru, priechodnosť priestorov medzi jednotlivými časťami vstavaného a mobilného nábytku. Za problém sme považovali pozdĺžne radenie dispozície.

Prikláňali sme sa k priečnemu deleniu od vstupu obývačka, následne v centre jedálenská časť, ďalej kuchyňa, vyskladaná po celej šírke štítovej steny. Výsledkom dispozície je nakoniec upravený pôvodný variant projektovej dokumentácie s aplikovanými požiadavkami majiteľov a nášho vyladenia.

003-interier-rodinny-dom-lubina-pavlech-architekti
Otvorený strešný priestor dopĺňajú zavesené svetelné gule.

Oproti pôvodnému návrhu sa priestor kuchyne zväčšil odstránením malej komory. Kuchynská linka s ostrovčekom je navrhnutá v bielej farbe v kombinácii s drevom. Zástena kuchynskej linky je tvorená bielym geometricky vzorovaným obkladom. V horných skrinkách je navrhnutý zabudovaný digestor.

004-interier-rodinny-dom-lubina-pavlech-architekti
Pohľad na obývačku, v pozadí jedálenské sedenie so sedením v okne.

Na kuchyňu nadväzuje jedálenská časť a jej výrazovým architektonickým prvkom je sedenie v okne. Drevený dekor lavice lemuje ostenie celého okna. Jedálenský stôl takisto dopĺňajú stoličky, ktoré sú z časti čalúnené.

Obývačka pozostáva zo sivej sedačky, pohodlného kresla, žltého taburetu, konferenčného stolíka, koberca a nábytkovej zostavy. Tá je tvorená na mieru navrhnutou knižnicou a spodnými skrinkami, ktoré sa nachádzajú pod televízorom. Za sedacou súpravou je umiestnený pracovný stôl a z obývacieho priestoru je navrhnutý priamy vstup na terasu.

005-interier-rodinny-dom-lubina-pavlech-architekti
Pohľad na kuchyňu.

Celý priestor je doplnený troma zavesenými čiernymi guľatými svietidlami, ktoré sa nachádzajú nad jedálenským stolom, kuchynským ostrovčekom a obývacím priestorom.

008-foto-lubina-stara-tura-pavlech-architekti
Výhľad z domu. Pohľad na dedinku Lubina – Hrnčiarové a krásnu prírodu v jej okolí. foto: Marek Pavlech

Problémovým miestam sa dalo vyhnúť

Aj v tomto prípade sa znovu potvrdilo, že dobrý projekt rodinného domu počíta už aj s interiérom. Myslím tým, že už počas návrhu domu treba zadefinovať kde bude úložný priestor, ako bude približne vyzerať interiér, koľko voľného miesta bude medzi nábytkami, či je priestor pre manipuláciu a prechod, či je dostačujúca veľkosť kuchyne, atď. Poviete si, veď to by malo byť samozrejmé. Malo, ale nebýva. Bolo to tak aj v tomto prípade. Ak by bol dom v dennej časti minimálne o pol metra širší, všetko by bolo jednoduchšie. Nehovoriac o vyššie spomenutých ďalších bodoch. My by sme na tento typ dispúozície a šírku priestoru odporučili skôr priečne radenie dispozície, tak ako je to naznačené vo vývojových škiciach. Klienti trvali na zachovaní pozdĺžneho radenia. Výsledok je ale dobrý a hlavné je to, že klienti sú spokojní.

 

Autori: Marek Pavlech, Daniela Uková

Miesto: obec Lubina – časť Hrnčiarové, okres Nové Mesto nad Váhom

Návrh: 2018