Rada by som nadviazala na predchádzajúci článok o ovčej vlne a venovala sa jej podrobnejšie.

Ovčia vlna

V súčasnosti sa v oblasti stavebníctva a architektúry čoraz častejšie spomína ekologické hľadisko v súvislosti so stavebnými materiálmi. V oblasti tepelných izolácií to môžu byť napríklad výrobky z ovčej vlny. Tieto materiály môžu pri správnom použití viesť k efektívnemu konštrukčnému riešeniu.

01-ilustracne-foto
Ilustračné foto, zdroj: : https://www.smithsonianmag.com

Vlastnosti

Prírodné vlákno z ovčej vlny samovoľne reaguje na zmenu podmienok. Z tohto dôvodu má niektoré špecifické vlastnosti oproti ostatným izolačným materiálom. No teraz všetko pekne poporiadku. Po ostrihaní oviec sa surová vlna vyperie, čím sa zbaví tukov a nečistôt. Počiatočná hmotnosť vlny sa zníži skoro o polovicu. Následne sa ovčia vlna ošetruje látkami, ktoré zabezpečujú jej trvalú odolnosť proti škodcom – hmyzu. Po tomto ošetrení sa stáva východiskovou surovinou na výrobu tepelnej izolácie.

02-surova-ovcia-vlna
Detail ovčieho vlákna, zdroj: https://www.fler.cz/zbozi/ovci-vlna-surova-740866/

Produkty

Existujú viaceré produkty, ktoré sú výsledkom spracovania ovčej vlny. Patrí medzi ne napríklad izolačné rúno. Spĺňa funkciu izolačného materiálu podláh, stien, stropov či striech. Ďalej sa jedná o izolačné pásy. Ich využitie spočíva v utesnení úzkych priestorov a medzier. Sú dostupné vo viacerých šírkach a zabraňujú prefukom škár.

03-izolacne-pasy-zrubovej-stavby
Izolácia škár drevenice, zdroj: https://www.naturwool.sk/moznosti-pouzitia/izolacia-spar-zrubov-a-drevenic/

A teraz si povieme, prečo by ste sa mali dať prednosť izolácií založenej na prírodnej báze pred umelou. Jej veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti nie sú ani zďaleka jedinými výhodami. Tepelná izolácia vyrobená z ovčej vlny priaznivo a aktívne pôsobí na priestorovú klímu.

Optimálna hladina vlhkosti vo vnútornom prostredí je zabezpečená vláknami ovčej vlny, ktoré na seba dokážu viazať prebytočné vodné pary z interiéru. A zase naopak pri nedostatku vlhkosti v interiéri ju dokáže spätne uvoľniť. Ovčiu vlnu takisto možno označiť za čističku vzduchu alebo priestorový filter, keďže má schopnosť efektívne odbúravať a pohlcovať škodliviny z interiéru. Medzi tieto látky sa zaraďuje napríklad ozón, ktorý produkuje niektorá výpočtová elektrotechnika či formaldehyd, ktorý je obsahom niektorých lepov či tmelov.

04-izolacia-z-ovcej-vlny
Rolky tepelnej izolácie z ovčej vlny, zdroj: https://materialdistrict.com/material/wool-fugenband/

Vlákna ovčej vlny sú charakterizované tvarovou stálosťou. Spájajú sa pomocou polyesterových vlákien. Sú tvarovo stále a pružné – schopné prispôsobiť svoj tvar rozličným priestorom a dutinám v konštrukciách. K ich postupnému stláčaniu a uľahnutiu tým pádom nedochádza. Austrálčania vo výskume preukázali, že vlnené vlákno sa zlomí až vtedy, keď sa ohne a zasa narovná asi tridsaťkrát.
Ovčia vlna ako stavebný materiál má všestranné využitie. Viac-menej sa dá použiť na celej stavbe – ako izolácia podlahy, steny, stropu či strechy. Prevažne sa izolácia z ovčej vlny používa v drevostavbách či už zruboch, dreveniciach alebo v sendvičových konštrukciách.

05-pouzitie-izolacie-na-kolmych-stenach-stavby
Použitie ovčej vlny pri izolácií stien, zdroj: : https://www.naturwool.sk/moznosti-pouzitia/izolacia-fasady-a-kolmych-stien/

Príroda nám ponúka surovinu, ktorá je obnoviteľná a environmentálne výhodná. Podľa mňa by bola škoda, aby sme ju nevyužívali. A čo sa týka jej nevýhod, jedinou možnou môže byť vyššia cena. No myslím si, že investícia spojená s bývaním, ktorá priaznivo vplýva na naše zdravie, je tým správnym rozhodnutím.

Prečítajte si tiež článok o vode, vážime si vodu?