Dôležitou časťou návrhu rodinného domu je aj riešenie fasády. Fasáda prezrádza aj mnohé o majiteľovi domu. Prezradí nám či, v dome býva praktický minimalista, milovník prírody, či človek so záľubou v technických výdobytkoch.
Pri rozhodovaní, čo na fasádu máme širokú možnosť výberu, od klasických omietok cez rôzne typy obkladov. Omietka je u nás asi najzaužívanejšia, z pohľadu celkového vzhľadu domu človek s ňou môže napáchať snáď najmenšie škody, ale v poslednej dobe aj tie najväčšie. Jedným z jej plusov je iste aj to že je cenovo najdostupnejšia. Čo sa týka obkladov, mohli by sme ich rozdeliť na obklady kontaktné – lepené a obklady upevňované na konštrukciu – prevetrávané fasády.

Hoci sú prevetrávané fasády drahšou záležitosťou, majú svoje výhody. Vzduchová medzera výrazne tlmí tepelné rozdiely medzi interiérom a exteriérom a tak zlepšuje vnútornú klímu domácnosti. Čo sa týka údržby fasádneho obkladu, lepším výberom sú veľkoformátové platne, ktorých reliéf je rovinatý a medzi sebou majú menší počet špár.

Drevený obklad. Ilustračná fotografia: dezeen.com20171025mk5-ortraum-architects

Drevený obklad

Drevo na fasáde pôsobí veľmi prirodzene a tradične. V našich končinách je drevo stavebným materiálom už odjakživa. Keďže však ide o prírodný materiál, drevený obklad podlieha pôsobeniu poveternostných podmienok, mení farbu, tmavne alebo sivne. Je potrebné sa oň starať a pravidelne ho udržiavať, očistiť (prípadne prebrúsiť) a natierať.

Obľúbené sú preto cudzokrajné alebo exotickejšie typy drevín, ktoré sú odolnejšie: sibírsky smrekovec, céder alebo škandinávsky smrek. Alternatívou je aj výber tzv. termodreva, ktoré sa vyrába v špeciálnych sušiarňach z bežných drevín. Je odolnejšie voči vlhkému prostrediu, hmyzu , vetru a ma skvelé tepelnoizolačné vlastnosti. Drevený obklad sa upevňuje na roštovú konštrukciu.

Drevo na fasáde pôsobí veľmi prirodzene a tradične. V našich končinách je drevo stavebným materiálom už odjakživa. Keďže však ide o prírodný materiál, drevený obklad podlieha pôsobeniu poveternostných podmienok, mení farbu, tmavne alebo sivne. Vyžaduje si údržbu. Podľa nás to ale za to stojí. Viac o projekte nájdete v portfóliu.

Obklad z kompozitného materiálu – imitácia dreva

Ak sa Vám páči na fasáde vzhľad dreva ale nemáte čas ošetrovať ho, alternatívou je pre Vás obklad z kompozitného dreva. Dosky sa vyrábajú zo zmesi drevnej múčky a plastu. Jednotlivé dosky sa spájajú “klip“ systémom a následne sa uchytávajú o nosnú podkonštrukciu pripevnenú na fasáde domu. Okrem odolnosti voči počasiu ďalšou výhodou tohto materiálu je, že sa časom nekrúti , dosky sú jednotné a rovinaté, vyznačujú sa vyššou farebnou stálosťou.

Okrem odolnosti voči počasiu ďalšou výhodou tohto materiálu je, že sa časom nekrúti , dosky sú jednotné a rovinaté, vyznačujú sa vyššou farebnou stálosťou. Ilustračné foto: timbermax.skfasadne-obklady

Kameň

Kameň je jedným z prvých stavebných materiálov, ktoré človek použil. Naše prvé príbytky boli jaskyne, snáď aj preto sa v dome z kameňa cítime bezpečne. Ako kamenný obklad fasády používame najčastejšie bridlicu, čadič, pieskovec, travertín či žulu. Kamenný obklad je dostupný tak vo veľkých ako aj menších formátoch. Takýto obklad však nie je lacná záležitosť, preto často siahame k cenovo dostupnejším imitáciám kameňa.

Tvárnice umelého kameňa sa vyrábajú z betónových zmesí a farbiva. Napriek tomu, že umelý kameň nebude pôsobiť nikdy tak prirodzene ako ten prírodný, výrobcovia umelého kameňa sa snažia znížiť váhu materiálu aby fasádu zaťažil čo najmenej. Väčšia váha obkladu však spôsobuje jeho veľmi dobré zvukoizolačné vlastnosti. Na druhej strane kameň nie je dobrý tepelnoizolačný materiál. Ak nám ide o zvýšenie tepelnej efektivity budovy, mali by sme uprednostniť obklad so vzduchovou medzerou. Kamenný obklad je totiž na fasádu možné tak lepiť, ako aj uchytávať na nosnú roštovú konštrukciu najčastejšie z pozinkovanej alebo legovanej ocele.

Kamenný obklad je možné na fasádu lepiť, ale aj uchytávať na nosnú roštovú konštrukciu – najčastejšie z pozinkovanej alebo legovanej ocele. Ilustračné foto: dezeen.com20150730martin-hall-kelly-bednarczyk-nook-sandstone

Tehla

Ďalším z tradičných obkladových materiálov je tehla. Má dobrú samočistiacu funkciu , preto sa často používa pri obkladaní sokla domu. Tehlové obklady sú svetlostále a odolne voči počasiu, machom a lišajníkom. Tehlový obklad je tvorený buď z lícových tehál alebo tehlových obkladových pásikov. Lícové tehly sa môžu predstavovať samostatnú murovanú konštrukciu, alebo sú súčasťou prevetrávanej fasády domu. Tehlové pásiky sa uchytávajú na fasádu lepením. Sú cenovo dostupnejšie, ich životnosť je však kratšia. Aj tehlové obklady je možné nahradiť ich imitáciami. 

Tehlové obklady sú svetlostále a odolne voči počasiu, machom a lišajníkom. Obklad je tvorený buď z lícových tehál alebo tehlových obkladových pásikov. Ilustračné foto: architecturelist.com

Vláknocementové dosky

Výborným bezúdržbovým materiálom pre fasádu sú veľkoformátové  vláknocementové fasádne dosky. Ich vzhľad pôsobí moderne , hodí sa viac na domy s plochou strechou. Tak ako už ich názov prezrádza vyrábajú sa zo zmesi mletého vápenca, cementu ,vláken, ktoré sa pridávajú kvôli pevnosti a súdržnosti, vody a vzduchu. Veľkou výhodou je, že tento materiál je nehorľavý, odolný voči mechanickému poškodeniu a rozmarom počasia. Tieto fasádne dosky majú dlhú životnosť, počas ktorej si udržiavajú stálu farbu. Rozmery vyrábaných dosiek je do 3m v hrúbkach 6, 8 a 12 mm Na jednoducho delenej hmote fasády môžeme ukladaním rôznych veľkostí dosiek dosiahnuť zaujímavú hru.

Výborným bezúdržbovým materiálom pre fasádu sú veľkoformátové  vláknocementové fasádne dosky. Ich vzhľad pôsobí moderne , hodí sa viac na domy s plochou strechou. Ilustračné foto: archdaily.com/888547/lighthouse-room11

Hliníkový obklad

Hliníkové fasádne dosky majú vysokú odolnosť voči mechanickému poškodeniu a výbornú požiarnu odolnosť. Nevýhodou hliníkových obkladov je ich hmotnosť, čo má vplyv aj na cenu a nároky na nosnú konštrukciu obkladu. Hmotnostne ľahšou verziou hliníkových obkladov sú hliníkové kompozitné panely. Sú zložené z dvoch hliníkových plechov medzi ktorými sa nachádza jadro z plastu alebo minerálnych vláken.

Hliníkové fasádne dosky majú vysokú odolnosť voči mechanickému poškodeniu a výbornú požiarnu odolnosť. Ilustračné foto: blog-zdravydom-skodvetrane-fasady-rodinnych-domov

Rôzne typy fasád možno medzi sebou kombinovať. Na obrázku je kombinácia hliníkového obkladu, ktorý môžeme dobre perforovať s kompozitnými fasádnymi doskami s imitáciou dreva. Viac o projekte – tu.

Vysokotlakové laminátové dosky HPL

Ďalším z rady moderných a takmer bezúdržbových obkladov sú veľkoformátové HPL dosky. Vyrábajú sa zo živicou impregnovaného vrstveného papiera, ktorý sa za pri vysokom tlaku a vysokých teplotách lisuje do homogénnej dosky. Výhodou tohto materiálu je, že sa dá ohýbať a ľahko sa používa aj na zaoblené fasády budov. Dosky sa vyrábajú v rôznych dekoroch, a  hrúbkach 6-10 mm. Veľkoplošné formáty môžu dosahovať rozmer aj 4 m. Tieto fasádne dosky sa lepia alebo mechanicky kotvia na hliníkovú konštrukciu.  

Veľkoformátové HPL dosky sa vyrábajú  zo živicou impregnovaného  vrstveného papiera, ktorý sa za pri vysokom tlaku a vysokých teplotách lisuje do homogénnej dosky. Ilustračné foto: pinterest.com/pin/455004368577600885

Kombinácia omietky a fasádnych panelov HPL. Viac info v projekte RD v Novej Dedinke.

Exteriérová omietka 

Jednoduché, cenovo dostupne a predsa krásne. Exteriérové omietky sú najčastejšie plastové omietky s hrubším zrnom spracované tak aby vydržali nápor počasia.  Obsahujú pigment v požadovanom farebnom odtieni. Typy fasádnych omietok delíme podľa použitia v prostredí a podľa podkladu, na ktorý je možné ich aplikovať na : akrylátové, silikónové a silikátové. Pri výbere typu omietky je potrebné zvážiť ich schopnosť prepúšťať pary z vnútra a schopnosť odpudzovať vlhkosť z vonkajšieho prostredia.

Vode odolné omietky sú často aj umývateľne. Štruktúra omietky výrazne ovplyvňuje jej vzhľad. Omietka môže myť ryhy , ale môžeme si vybrať škrabanú omietku. Naopak jednoliaty vzhľad dosiahneme strojovo nanášanou omietkou, tá môže mať rôznu hrúbku zrna. Omietky so zrnom väčším ako 2 mm dokážu zakryť nedokonalosti podkladu, ich drsný povrch však zachytáva viac nečistôt a mikroorganizmov. V súčasnosti sa často vraciame k pôvodným materiálom. Pri výbere fasádnej omietky je takýmto materiálom často hlinená omietka. Jej výhodou je široké možnosti výtvarného stvárnenia jej povrchu, nakoľko schne veľmi pomaly. Naopak jej nevýhodou je vysoká nasiakavosť vlhkosťou.

Jednoduché, cenovo dostupné a predsa krásne. Omietka je u nás asi najzaužívanejšia, z pohľadu celkového vzhľadu domu človek s ňou môže napáchať snáď najmenšie škody, ale v poslednej dobe aj tie najväčšie.

Prevažujúca biela omietka je doplnená perforovaným hliníkovým obkladom bielej farby a velkoformátovým HPL obkladom s imitáciou dreva. Projekt: Cateringová spoločnosť Dobré Jedlo.

Na výber je veľa možností, typov, štruktúr, farieb. Netreba to ale s kombinovaním alebo farebnosťou preháňať. Menej je (naozaj častokrát) viac.

Prajeme vám veľa úspechov pri realizácií vaších rodinných domov.

 

Zuzana Patrášová

Projekty a foto: pavlech architekti

Foto: Ilustračné fotografie