Vegetačné strechy

O čom vlastne sú vegetačné strechy? Prečo je dobré navrhovať budovy s vegetačnými strechami? Je to hlavne o vode, o hospodárení s ňou a tiež o teplote.

Týka sa to hlavne miest, ako je napríklad aj Bratislava, kde sa prejavujú negatívne vplyvy hustej zástavby. Viac znečistenia, vyššia teplota vzduchu, menší obsah kyslíku či mračná prachu nad mestom. Jedným z prístupov ako zlepšiť mikroklímu centier miest môžu byť vegetačné strechy.

009-realizacia-sikmej-zelenej-strechy-greenville-rodinny-dom

Šikmá pultová strecha môže vyzerať aj takto. Zdroj: http://www.greenville.cz/sikma-v-krajine-beroun.html

Dažďová voda

Posledné roky sa prejavujú extrémy. Akoby sme nemali štyri ročné obdobia, ale len dve. Z miernejšej zimy skočíme rovno do horúceho leta. Často je sucho a keď príde väčšia búrka, musíme riešiť záplavy, lebo voda nedokáže vsiaknuť do vyprahnutej zeme. Voda sa nám stráca, odplavuje sa, nezachytávame ju na mieste kde v podobe dažďa spadne, krajina sa tak stále viac vysušuje. Malý vodný cyklus nefunguje tak ako by mal a keď príde väčší dážď, väčšia búrka, nastáva problém. Vodu nemá čo zadržať, nedokáže vsiaknuť do pôdy a valí sa po povrchu.

Jedným z riešení sú aj vegetačné strechy, ktoré vedia veľké množstvo dažďovej vody zachytiť, alebo aspoň spomaliť jej odtok.

Teplota

Použitie vegetačných striech tiež výrazne znižuje teplotu. Ak je povrchová teplota na napríklad plechovej streche cca 80 – 90 stupňov Celzia, tak na vegetačnej streche je napríklad 25 – 30 stupňov. To je výrazný rozdiel, ktorý sa môže prejaviť v uliciach miest a hlavne v interiéri danej budovy, napríklad Vášho rodinného domu.

Šikmú zelenú strechu možno použiť skoro všade – od rodinného domu po obytný či administratívny komplex.

001-zelena-sikma-strecha

Vegetačné strechy poznáme hlavne tie ploché. Vedeli ste, že predkom všetkých vegetačných striech sú šikmé sedlové zelené strechy používané hlavne v severskej tradičnej architektúre? Ilustračné foto. Zdroj: http://www.greenville.cz/extenzivni-s-osivem.html

Šikmé zelené strechy

Dnes považujeme šikmé vegetačné strechy za „netradičné“ riešenie. Opak je ale pravdou. Boli tu skôr ako známejšie ploché vegetačné strechy.

007-tradicne-severske-domy-zelena-strecha

Tradičná ľudová severská architektúra z Islandu. zdroj: https://www.thedockyards.com/wp-content/uploads/2015/12/skogar-1989483_1920-768×508.jpg

Myslím si, že väčšine ľudí sa vegetačná strecha spája skôr s plochou strechou ako so šikmou. Domy so šikmými strechami sú v obciach a mestských častiach vyžadované napríklad regulatívom, aby bol zachovaný ráz okolitej zástavby a krajiny. Aj v takomto prípade sa dá použiť šikmá vegetačná strecha ako alternatíva klasickej krytiny. Jej použitie skrýva mnoho výhod, ktoré popíšem podrobnejšie ďalej v článku. Na druhej strane sa nájdu aj nejaké nevýhody. Súčasné moderné šikmé zelené strechy sú nákladnejšie, konštrukčne zložitejšie a vyžadujú starostlivú prípravu a kvalitné prevedenie. Stojí to ale za to!

002-sikma-vegetacna-strecha-rodinny-dom

Sedlová šikmá vegetačná extenzívna strecha. Zdroj: http: https://www.sempergreen.com/us/solutions/green-roofs/frequently-asked-questions-green-roof/

Výhody

  • minimálna údržba (šikmé strechy – pohľadové strechy, rastliny úsporného charakteru, s nízkou výškou)
  • odolná vegetácia (odolné druhy rozchodníkov, vydržia nepriaznivé podmienky dlhodobého sucha, daždivého obdobia či mrazivé zimy)
  • estetika (rozkvitnutá strecha)
  • nízka hmotnosť (vďaka tenkej vrstve substrátu)
  • fungujú ako zvuková aj tepelná izolácia
  • zabraňujú prehrievaniu strechy
  • pohlcujú škodlivé látky zo vzduchu
  • produkujú kyslík a zadržiavajú oxid uhličitý
  • a hlavne spomaľujú odtok vody pri daždi a tým znižujú záťaž na kanalizáciu

003-sikma-vegetacna-strecha-pultova-rodinny-dom

Ilustračné foto, zdroj: https://zinco-greenroof.com/systems/pitched_green_roof

Typy šikmých striech podľa sklonu

  • 5°-15° – nie je treba zabezpečiť vrstvy proti zosuvu
  • 15°-45° – je nutné vrstvy zaistiť proti zosuvu

Systémy na zabezpečenie proti zosuvu sú rôzne. Záleží od sklonu:

  • 15°-35° – tabuľový systém
  • 15°-45° – sieťový systém
  • 15°-40° – roštový systém
  • 15°-45° – káblový systém

004-systemy-kotvenia-sikmych-vegetacnych-striech

Existuje viacero spôsobov kotvenia vegetačnej šikmej strechy. Zaujímavý a prepracovaný systém od spoločnosti optigruen používa aj česká spoločnosť GreenVille, s ktorou sme tento systém konzultovali. Zdsroj: https://www.optigruen.co.uk/system-solutions/pitched-roof/overview-pitched-roof/

Ďalej sa budeme podrobnejšie venovať šikmým zeleným strechám so sklonom 15°-45°. Takéto strechy sú spravidla extenzívne a nepochôdzne kvôli náročnejšej údržbe v sklone. Ich veľmi dôležitým prvkom je stabilizácia vrstiev proti zosadaniu. Ďalej tiež drenážne spomalovače a bezpečnostné prvky. Drenážne spomalovače slúžia nato, aby voda zo strechy neodtekala príliš rýchlo. Ak by sa tak stalo, horná časť strechy by bola suchá a rastliny by uhynuli. Zeleň, teda pokrývku šikmých striech, väčšinou tvorí rozchodníkový koberec prípadne predpestovaný zatrávňovací ekorast.

Skladba vegetačnej šikmej strechy môže vyzerať nasledovne:

  • rozchodníkový koberec (50-100 mm) alebo predpestovaný ekorast
  • stabilizačný geogrid
  • substrátová doska z hydrofilnej minerálnej vlny
  • vkladaný drenážny spomalovač z hydroizolácie (vkladá sa medzi jednotlivé dosky minerálnej vlny, vzdialenosť je daná sklonom strechy)
  • odolná hydroizolácia proti prerastaniu koreňov (EPDM, PVC, TPO, asfaltové pásy, …)
  • konštrukcia strechy

005-skladba-sikmej-zelenej-strechy-isover

Zdroj: https://stavba.tzb-info.cz/strechy/15185-isover-prinasi-nova-reseni-pro-zelene-strechy

Spomenula by som aj jeden konkrétny príklad realizácie. Jedná sa o rodinný dom v Krušných horách. V tomto horskom kraji si okolitá príroda priam pýta, aby architektúra bola jej súčasťou. Myslím si, že architekt sa tejto úlohy zhostil výborne. Za pomoci investorov a realizátorov vytvorili veľmi citlivú stavbu na otvorenej lúke. Prírodné materiály a sedlová vegetačná strecha sú samozrejme neoddeliteľnou súčasťou tohto projektu.

006-zelena-strecha-rodinny-dom

Dostupné na: https://meumhome-cz6.webnode.cz/fotogalerie/ a tiež na http://www.greenville.cz/horska-sikma-zelena-strecha-mikulov.html

Vidíme teda, že šikmá zelená strecha nám má čo ponúknuť. Svojim vzhľadom oživuje zástavbu a zvyšuje budove i samotnému majiteľovi prestíž. Ale o tom to celé nie je, to je len bonus. Zelená strecha pomáha krajine i užívateľom domu. Môžeme hovoriť o spojení modernej architektúry a princípov udržateľného rozvoja. Myslím si, že aj napriek pár zložitejším veciam pri realizácii sa oplatí popremýšľať nad takýmto riešením zastrešenia.

Daniela Hoang