Pohľad na Nové Hnilíky.

Situácia

Dom s obytným podkrovím a veľkým vikierom

Rodinný dom je riešený ako jednopodlažný do s obytným podkroví. Je nepodpivničený a zastrešený sedlovou strechou. Zámerom bolo vytvoriť moderný vidiecky dom.

Pohľad na vstup a garáž

Do jednoduchej hmoty domu je „zarezaná“ jednopodlažná hmota garáže, závetria a zádveria, ktorá je od hmoty domu aj materiálovo odlíšená.

Omietka a škridla

Hmota domu je omietnutá do svetlo sivej omietky (tzv. „špinavá biela“), hmota garáže je obložená šedo-hnedým tehličkovým obkladom. Strecha je pokrytá keramickou pálenou krytinou s jemným geometrickým vzorom, titánovo šedej farby.

Dominantou domu je veľký vikier.

Pohľad na prvú, drevenú terasu.

Dom sme zámerne osadili čo najviac nahor a do strany. Tým sme pri zachovaní všetkých podmienok z regulatívu mesta zabezpečili pre majiteľov väčšie súkromie a aj využiteľnú záhradu.

Osadenie na pozemku

1.NP

Cez vytvorenú niku závetria sa dostávame do zádveria. Zádverie obsahuje úložný priestor a je opticky
prepojené s predsieňou. Úložný priestor predsiene nadväzuje na skriňovú zostavu zádveria. Tieto priestory sú oddelené sklenenou priečkou. WC so sprchou je prístupné z predsiene.

Pohľad na krb a obývaciu časť

Dominantným priestorom celého domu je denná časť, ktorá je otvorená a presvetlená veľkým oknom. Obývačku od jedálenskej časti opticky predeľuje priestorový, obojstranný krb.

Kuchyňa

Kuchyňa je umiestnená smerom k hlavnej terase a je s ňou prepojená oknom. Druhou terasou je drevená menšia terasa, ktorá priamo nadväzuje na dennú časť domu a je ako keby sklopeným priemetom veľkého okna.

Veľké okno do záhrady a trámový strop

Okno – kino – okno – kino – okno – kino …

Akcentom obývacej časti je knižnica s oknom, v ktorom možno nielen sedieť, okno sa môže zmeniť na kino. Spustením zabudovanej rolety možno túto plochu využívať na premietanie.

Celý obslužný trakt, v ktorom sa nachádzajú postupne od kuchynskej časti komora, WC (za stenou), predsieň, schodisko a tiež hosťovská miestnosť je obložený dreveným obkladom a jednotlivé miestnosti sú (okrem WC) prístupné cez (bezfalcové) zabudované dvere. Strop je trámový s priznanými trámami.

Podkrovie

Podkrovie je tvorené spálňou a dvoma izbami. Po stranách schodiska sú navrhnuté samostatné WC a kúpeľňa s vaňou a tiež sprchovým kútom. Pod strechou je menšia povala, ktorá je prístupná cez sklopné
schody z chodby a slúži ako úložný priestor.

Pohľad z chodníka

Terasa 2. Grilovačky, rodinné posedenia, … a keď odsuniete stôl, šachová partia.

Terasa 1. Posedenie so šálkou kávy, pohárom dobrého vína…

Terasa je prepojená s kuchyňou cez väčšie okno. V  prechode medzi dvoma terasami je umiestnený vyvýšený záhon, ktorý tvorí tiež funkciu oporného múriku. V záhone si domov nájdu rôzne bylinky, ktoré možno využiť v kuchyni a počas letných gilovačiek.

Ďakujeme investorom za možnosť navrhovať im ich dom a pokračujeme v ďalšom stupni projektovej dokumentácie – v PD pre stavebné povolenie.

 

V Starej Turej sme pracovali na viacerých zaujímavých projektoch. Nový mestský úrad, detské dopravné ihrisko, alebo nové sídlo pre spoločnosť Lesotur.