Narodeniny

Aby sa nám lepšie počítalo, začiatok roka 2017 u nás považujeme za vznik ateliéru pavlech architekti. Máme teda druhé narodeniny.

Čo tomu predchádzalo? 

Po vysokej škole som pracoval v ateliéri furnier, neskôr Arku. Neboli to dva ateliéri, ale jeden, ktorý prešiel personálnymi a administratívnymi zmenami a vrátil sa k svojmu pôvodnému názvu. Boli to krásne dva roky.

Potom nastala zmena, nebola práca a bolo treba odísť.

So spolužiakom a kamarátom Michalom sme na jeseň 2014 založili vlastný ateliér pavlech paulišin architekti. Aby som toto obdobie mohol opísať, musel by som mu venovať minimálne samostatný článok. Bolo to niečo úplne iné ako predtým. Vplávali sme do neznámych vôd. Mali sme zápal a nadšenie.

Napriek tomu som cítil, že chcem niektoré veci robiť inak, byť slobodnejší (v návrhu, v rozhodovaní, v čase,…). A tak vznikol druhý ateliér pavlech architekti. 

003-pavlech-architekti-2018
Tímová. Zuzka tesne pred odchodom na materskú dovolenku, 04/2018, foto: Lucia Šimková

pavlech architekti

Začínali sme v podstate dvaja. Ja a Zuzka. Občas nám popri škole pomáhala Katka. Mnohé veci sme zakladali nanovo. Zariadovali sme si priestory na Trnavskej ceste,atď.

Popri tom sme začali pracovať na prvých projektoch. Spomeniem napríklad dve kaviarne – Café republika a Café Bábovka. Z architektúry napríklad návrh priestorov pre cateringovú spoločnosť Dobré Jedlo.

Už v tomto období si Daniela (vtedy štvrtáčka na Fakulte architektúry) u nás robila prax a vypomáhala nám.

004-pavlech-architekti-2019
Terajšia zostava. Našu stavebnú inžinierku si natoľko vážime, že sme ju nechali „vo farbe“. zdroj: súkromné foto

Začiatkom roka 2018 nám Zuzka oznámila radostnú spúrávu a začala sa pripravovať na materskú dovolenku.

Začal som hladať „náhradu“. Záujemcov bolo pomerne dosť. Chcel som trochu vyvážiť pomer testosterónu v kolektíve. Nepodarilo sa, prišla Mária 🙂

Mária dobre zapadla a v podstate sa tým vyprofilovala a ústálila terajšia zostava.

Stále platí a je to pre nás charakteristické, že pracujeme na rôznorodých projektoch. Najnovšia vzorka to len potvrdí – návrh dopravného ihriska v Starej Turej, predtým obnova a prístavba ku kostolu a napríklad netradičná drevostavba.

005-pavlech-architekti-2018-v-tereneB
V teréne. Pri vykurovacom telese 🙂 Zameranie starých chalúpok v dedinke Hrachovište (okr. NM), 12/2018, súkromné foto

Mám dve deti, dvoch chlapcov. Obaja sa narodili v čase vzniku ateliéru. Jeden na jeseň 2014 so vznikom pavlech paulišin architekti, druhý koncom roka 2016 so vznikom pavlech architekti. Myslím si ale, že ak by prišlo tretie dieťa, ďalší ateliér už zakladať nebudem 🙂