Nie „objavenie Ameriky“, ale zdravý sedliacky rozum

Prečo sa všetky trávnaté plochy v mestách kosia na roznakú výšku trávnika? Je to najozaj potrebné?

Dnes sa táto téma otvára. Prvé lastovičky vylietajú z hniezda. Zaregistroval som vo večerných správach na RTVS Levice a Nitru. Obe mestá chú budovať tzv. biodiverzitné lúky.

Tieto riešenia osobne podporujem, ale keď počúvam predstavovanie týchto projektov hovorcami alebo politikmi samospráv, tak sa často neubránim smiechu. Predstavujú ich často ako „objavenie Ameriky“.

Stačí len viac používať zdravý sedliacky rozum.

koseny-nekoseny-travnik-maj-park-ostredky-zelen-v-meste-pavlech-architekti
Tento príklad z mája tohto roku ukazuje pestrosť trávnatých plôch aj bez výsevu lúčnych zmesí. V tomto roku v máji intenzívne pršalo. Tráva rástla neuveriteľne rýchlo. Keď nastane takáto situácia, by sa preto mohlo kosiť okrem vyhradených biodiverzitných lúk celoplošne. Potom s nástupom leta treba začať rozlišovať a plochy rozdeliť. Nie všetko treba kosiť na krátky trávnik. Treba teda rozlišovať a kosenie nerealizovať podľa vopred naplánovaných tabuliek a plánov, ale podľa toho či to naozaj treba. Park Ostredky, zroj: súkromné foto, pavlech architekti (máj 2019)

Na túto tému sa chystám už viac ako rok. Čo bol prvý impulz? Všimol som si, na pomerne krátkej trase z nášho bytu do ateliéru, viaceré plochy, ktoré nie sú využívané (dokonca ani psíčkarmi) a sú kosené skoro až na „anglický“ trávnik. Práve tieto plochy by sa mohli ponechať nekosené.

koseny-nekoseny-travnik-jul-zelen-v-meste-pavlech-architekti
Jedna z trávnatých plôch, na ktorej som zatiaľ nevidel naháňať sa deti, hrať futbal, ležať ľudí len tak na deke. Dokonca pohyb tzv. psíčkarov je v týchto častiach minimálny. Pre koho sa tieto plochy tak často kosia? Pekne rozkvitnutá „lúka“. Trnavská cesta, Ružinov, Bratislava (júl 2018). Zdroj: súkromné foto, pavlech architekti

Delenie plôch

Možným riešením by bolo rozdelenie týchto plôch do napríklad troch skupín. Prvou skupinou trávnatých plôch by mohol byť kosený trávnik (štyri a viac kosení za rok). Tieto plochy by sa ponechali na miestach s častým využívaním – detské ihriská a ich okolie, parkové plochy s možným využitím pre oddych v tráve, piknik, loptové hry, hry detí, brehy a pláže vodných plôch, atď. Mohli by sem patriť tiež plochy „pre efekt“, ktoré sa nachádzajú pred budovami a chcú mať svoj anglický trávnik.

Do druhej skupiny by mohli patriť trávnaté plochy, ktoré by sa kosili max dva tri krát za rok. Napríklad na jar, v máji, keď je intenzita rastu najväčšia a potom na jeseň spolu s opadaným lístím. Sem by patrili menej využívané plochy, plochy popri cestách, plochy, ktoré sú pod hustými korunami stromov, atď. Poslednou skupinou by boli biodiverzitné mestské lúky, ktoré by sa zámerne vysvievali.

luka_ice
Príklad biodiverzitnej lúky. Zdroj: https://www.zahradnymagazin.sk/zahrada/ekologicka-zahrada/401-tradicny-travnik-alebo-trendova-kvetinova-luka

Keď marketing prebíja

Tento rok v Ružinove inštalovali ohrádky pre superhrdinov. Superhrdinmi sa myslia opeľovači – včely, čmeliaky a iný hmyz. Jedná sa skôr o populistické a marketingové riešenie. Plochy, ktoré takto vymedzili a nebudú tak často kosené sú príliš malé. V rámci veľkých plôch vyznievajú až smiešne.

koseny-nekoseny-travnik-jun-park-ostredky-trava-zelen-v-meste-pavlech-architekti
Vymedzená plocha je naozaj malá a jej účinok mizivý. Pritom vačšina tejto plochy by mohla spĺňať túto funkciu. Plocha v rámci priestoru, Park Ostredky, Ružinov. Zdroj: súkromné foto

koseny-nekoseny-travnik-jun-park-ostredky-zelen-v-meste-pavlech-architekti
Ohrádka so superhrdinmi, žltá tabuľka, silný marketing, ale biedny výsledok. Poviete si, lepšie niečo ako nič. To áno, dá sa na tom stavať. Budúci rok zvačšiť plochy dvojnásomne, o rok znovu a znovu. Myšlienka je dobrá, len výsledné riešenie je viac na pobavenie. Treba jednoducho, obrazne povedané tabuľky zmenšiť a nebáť sa tieto plochy zväčšiť. Park Ostredky, jedna z dvoch inštalovaných ohrádok. Zdroj: súkromné foto (jún 2019)

koseny-nekoseny-travnik-ostredky-jul-zelen-v-meste-pavlech-architekti
Plochy pod hustými korunami stromov v parkoch by kludne mohli patriť do druhej skupiny trávnatých plôch s menej častým kosením. Park Ostredky, Ružinov. zdroj: súkromné foto (júl 2018)

Posledné roky zažívame horúce letá. Menej často kosené plochy a biodiverzitné lúky vedia lepšie zadržiavať dažďovú vodu a tým pádom sa až tak neprehrievajú ako na krátko kosený trávnik.

koseny-nekoseny-travnik-jul-ostredkypark-zelen-v-meste-pavlech-architekti
Príklad klasicky koseného trávnika v centrálnej zóne parku s detským ihriskom. Táto zóna je intenzívne využívaná a navštevovaná. Takéto plochy by som ponechal v prvej skupine, teda tak ako sú kosené doteraz. Detské ihrisko v parku Ostredky som spomenul aj v predošlom blogu. Jeho veľkým mínusom je absencia stromov. V lete sa tam nedá vydržať. Zdroj: súkromné foto (júl 2018)

Nekosiť, počkať na popadané lístie

Druhým impulzom k napísaniu týchto pár riadkov bolo septembrové kosenie v parku, tesne po horúcom lete. Treba aj pochváliť, už sa zaužívalo, že počas leta sa nekosí. Ďalším zvykom je, že popadané lístie sa v októbri, prípadne začiatkom novembra pokosí spolu s trávou a tým aj všetko poupratuje, pripraví na zimu. Preto si myslím, že toto septembrové kosenie bolo absolutne zbytočné.

koseny-nekoseny-travnik-september-park-ostredky-ruzinov-zelen-v-meste-pavlech-architekti
Hrdinovia v septembri. Rozdiel dĺžke trávy je pomerne malý. Dôvod môže byť aj tohto ročná inštalácia, uvidíme aký rozdiel prinesie budúca sezóna. Fotené tesne po pokosení. Zdroj: súkromné foto

koseny-nekoseny-travnik-september-ostredky-ruzinov-zelen-v-meste-pavlech-architekti
Septembrové babie leto a posledné kvety ďateliny, občas nejaká včela, motýl. Dĺžka tejto parkovej zmesi trávy, ďateliny a iných bylín bola po lete pomerne nízka. Nebolo potrebné park celoplošne pokosiť na koberec. Keď už nie kvôli včelám a hmyzu, keď už nie kvôli vode, tak aspoň kvôli šetreniu financií z rozpočtu mestskej časti. Na prvé dva argumenty nereaguje každý, na financie väčšina. Zdroj: súkromné foto

koseny-nekoseny-travnik-september-ostredky-park-zelen-v-meste-pavlech-architekti
Plocha tesne pred kosením. Čo viedlo k zadaniu kosenia práve v tú dobu. Určite to nebola osobná obhliadka pracovníka, ktorý by na základe nej vydal pokyn. Vidím to skôr na plnenie plánu a excelovskú tabuľku. Zdroj: súkromné foto (september 2019)

koseny-nekoseny-travnik-september-park-ostredky-trava-zelen-v-meste-pavlech-architekti
Ďalšou samostatnou témou verejných plôch zelene je arogancia niektorých majiteľov štvornohých miláčikov, ktorý po nich nezdvíhajú to, čo by mali zdvíhať. O tom možno niekedy nabudúce. Zdroj: súkromné foto

Kliešte

Argumenty za celoplošné časté kosenie je vraj výskyt a množenie kliešťov. Nie som odborník na túto tému. Ak sa ukáže, že je potvrdené, že v pokosenom trávniku sa kliešťom až tak nedarí. V poriadku. Tak ako som písal, intenzívne kosenie v máji a potom s nástupom leta ubrať a rozlišovať plochy. Inak existujú aj účinné prírodné repelenty.

Zaužívalo sa u nás, že na krátko pokosený trávnik je top, nejaký luxus. V poriadku, ale netreba ho mať všade.

Na záver. Diferenciácia trávnatých plôch v naších mestách má zmysel. Napríklad aj kvôli spomenutým dôvodom, ako sú úbytok včiel a iných opeľovačov, zadržiavanie dažďovej vody, šetrenie financií potrebných na časté kosenie.

Je to dobrá cesta, treba po nej ísť.